Ideje za uređenje male dnevne sobe

Ako imate malu dnevnu sobu imate potrebu da je učinite vizuelno većom. Vjerovatno ste pročitali mnoštvo članaka koji vam savjetuju da koristite svjetlije boje, ogledala… Vjerovatno ste se morali odreći nekih vama dragih predmeta kako dnevna soba ne bi izgledala pretrpana.

Zapamtite pravilo broj jedan kod dekorisanja malih dnevnih soba : ograničavanje i uzdržanost nije rješenje! Ako se zbog svog doma osjećate frustrirano učinite korak nazad i prestanite razmišljati negativno o svom malom stanu ili maloj dnevnoj sobi. Sa malo otvorenog razmišljanja i kreativnosti uspjet ćete svaki mali prostor, pa i malu dnevnu sobu, učiniti prijatnim i udobnim kutkom. Luksuzni décor ne mora da znači da prostorija mora da bude i velika. U suštini, i male dnevne sobe i velike dnevne sobe imaju svoje mane i prednosti. Velike dnevne sobe mogu izgledati prilično prazne i hladne ako décor nije pravilno upotrijebljen.  Opet, male sobe vrlo brzo mogu izgledati pretrpane. Umjesto fokusiranja na promjenu arhitekture, koju ne možete promijeniti, usvojite razmišljanje koje će dovesti do toga da najbolje iskoristite ono što imate. Umjesto fokusiranja da malu dnevnu sobu učinite vizuelno većom, usredsredite se na najbolja moguća rješenja.

Tema

Morska tema dnevne sobe.

Morska tema dnevne sobe.

Imate toliko mnogo ideja da niste sigurni odakle i kako početi. Ili suprotno od toga, ili nemate ideja uopšte i ne vidite jasno odakle i kako početi. Tema vam može pomoći da se fokusirate svoje misli na određene stvari. Kada nađete koja je tema vama najupečatljivija, izaberite paletu boja, dezene, stil koji će vas voditi kroz dekorisanje vaše male dnevne sobe. Prije početka istražite nekoliko tema. Izbor teme će vam pomoći da isplanirate svoj budžet. Ukoliko još nađete neke stvari, koje se mogu uklopti u temu, u garaži, podrumu ili na tavanu one će vam uštedjeti i neke novce. Takođe, projekti uradi sam, pomoći će vam da uštedite. Postoji mnoštvo tema koje će biti idealne za vašu dnevnu sobu, kao što su: moderna, mediteranska, formalna, viktorijanska, savrmena, rustična… Istražite teme koje se poklapaju sa vašim životnim stilom, stvarima koje volite, npr. ako volite cvijeće, neka vaša dnevna soba bude u neutralnim bojama akcentirana sa jarkim cvjetnim dezenima, ako volite video igre i filmove, dekorišite sobu u modernom stilu sa mnoštvom displeja, glatkih površina i sl.

Namještaj

Nikad dovoljno mjesta za sjedenje i odmor.

Nikad dovoljno mjesta za sjedenje i odmor.

Bez obzira na temu koju ste izabrali vaš osnovni cij treba biti da kreirate udoban prostor. S ovim na umu izaberite i namještaj. Primjeri namještaja kojim možete namjestiti dnevnu sobu su: sofa, trosjed, kauč, stolice, fotelje, klub stolić, komode, podne lampe, police za knjige itd. Za početak napravite listu svog namještaja koji mislite da će vam trebati. Ako redovno imate goste, ne zaboravite da morate imati dovoljno mjesta za sjedenje. Ako volite čitati i skupljate knjige, dobra vitrina za knjige ili police za knjige su vam neophodne. pošto ste napravili spisak namještaja, probajte da vizuelizujete kako bi to sve izgledalo. Takođe, stavite sve na papir ili iskoristite neki od online softwera za uređenje enterijera. Vremenom ćete shvatiti da imate na spisku više stvari nego što može da stane u vašu dnevnu sobu. Počnite od sofe koja vam je sigurno potrebna, zatim ostavite na spisku stolicu ili fotelju, podnu lampu, multimedijalni centar (stan je teško zamisliti bez televizora, DVD plejera i sl.), zatim na spisku ostavite neki predmet koji vam je drag kao npr, zidni sat od vašeg djeda)… ovo je sasvim dovoljno namještaja za jednu malu dnevnu sobu. Pošto ste završili sa pravljenjem spiska, definisanjem boja i dezene, određivanjem veličine namještaja, krenite u kupovinu.

Nered u dnevnoj sobi

Najveći neprijatelj malih dnevnih soba je nered. Držite sve stvari koje vam nisu potrebne u drugim prostorijama u plakariima ili ormarima. One stvari koje svakodnevno koristite razmjestite na police, u ladicu ispod trosjeda, u komodu iza sofe… iako je dnevna soba mala njene mogućnosti za skladištenje su dovoljne.

Boje i svjetlost

Bijela i krem nisu jedine boje za male dnevne sobe.

Bijela i krem nisu jedine boje za male dnevne sobe.

Mit je da svijetle boje čine male prostorije većim, čine ih svjetlijim. U stvari, dnevna soba obojena u tamne boje uz pravilno osvjetljenje će izgledati dosta veća, udobnija i primamljiva. Ako se odlučite za bojenje zidova u tamnu boju koristite zidno osvjetljenje usmjereno naviše. Pored zidnih lampi u ovom vam mogu pomoći i podne lampe. Uvijek možete sa tamnim zidovima kombinovati i jedan zid koji će biti u nekoj drugoj boji, kao dominantan.

Podovi

Bez obzira na materijal koji ste koristili za podove potrudite se da bude u svijetloj neutralnoj boji. Tamne boje podovi učiniće da vam dnevna soba izgleda skučena i da vam uništi ono što ste dekorisali.

Tagged under

Leave a Reply