Ideje za uređenje dnevne sobe minimalistički i moderno

Sve više je dnevnih soba uređenih u minimalističkom stilu. A šta je minimalizam? Minimalizam je umjeće življenje, gdje udobnost i toplina doma nisu određeni kvantitetom stvari već njihovim kvalitetom i funkcionalnošću. Iako mnogi misli da je minimalizam lako inkorporirati u dizajn dnevne sobe, griješe. Izuzetno je teško dekorisati prostor, u ovom slučaju dnevnu sobu, sa malo stvari a da pri tome prostor zadrži funkcionalnost i da bude u istu ruku ugodan za boravak.

uredjenje dnevne sobe1

Mnogi misle da dizajneri enterijera pretjeruju kada kažu da minimalizam zahtjeva talenat, moć kontrole i jaku volju. Međutim, sjetite se samo koliko ste puta kupili nepotrebnu stvar i donijeli je kući, a kada ste je donijeli niste znali gdje da je stavite jer jednostavno ta stvar koja vam se jako svidjela nije ni u jednom stilu zastupljenom u vašem domu. Minimalistički stilpodrazumjeva jednostavna rješenja a ne komplikovane odluke.

uredjenje dnevne sobe2

Ideje za uređenje dnevne sobe u minimalističkom i modernom stilu su posljednjih godina izuzetno eksploatisane. Dnevna soba kao najveća prostorija stana pruža mnogo mogućnosti ali i izazova za minimalističko uređenje. Kao i u svakom stilu počnite sa bojama. Iako su bijela i crna najčešće, one znaju biti dosadne i monotone. Tanka je linija između elegantne i moderne dnevne sobe, i dosadne i sterilne.

uredjenje dnevne sobe3

Dodajte boje

Zbog toga se minimalistički stil vrlo često kombinuje sa industrijskim i skandinavskim stilom a sve češće i sa orijentalnim. Opet, ovi stilovi imaju boje i teksture koji ih obogaćuju. Upravo te boje će dopuniti minimalistički moderni stil. Imajte na umu, da linije dnevne sobe moraju biti oštre i jasno definisane. Izbjegavajte kompleksne ideje što je više moguće. Tajna je da sve detalje zadržite na granici minimuma, čim pređete ovu granicu stvarate neravnotežu. Htjeli bi skrenuti pažnju na još jedan stil čije boje, oblici i teksturu su sve češće zatupljene u dekorisanju dnevnih soba u ovom stilu a to je stil sa sredine prošlog vijeka.

uredjenje dnevne sobe4

Stil sredine prošlog vijeka

Nemojte nas pogrešno shvatiti, minimalistički stil nije sav u ravnim linijama i pravilnim kockama. Izaberite jedan ili dva predmeta, komada namještaja ili dekoracije, kompleksnih krivih linija koje će vašoj minimalističkoj dnevnoj sobi dati šarm. Upravo u tu svrhu možete upotrijebiti dekoracije ili namještaj u stilu sredine prošlog vijeka.

uredjenje dnevne sobe5

Pazite da dnevna soba ne postane dosadna

Jednu je stvar izuzetno lako dekorisati u minimalističkom stilu a to je fokusna ili fokalna tačka dnevne sobe. Efektivnim osvjetljenjem ili akcentnom bojom, dio dnevne sobe ili samo jedan predmet, može biti izvanredna fokalna tačka koja će biti zvijezda cijelog prostora. Iz razloga što je minimalistička soba vrlo često u jednoj ili dvije boja ona cijela postaje pozadina na kojoj možete jasno naglasiti željeni objekat. Fokusna tačka može biti zanimljiv stolić ili pak kamin. Ako ste ljubitelj sobnih biljaka i one mogu postati fokalna tačka minimalističke dnevne sobe.

uredjenje dnevne sobe6

Kamin je izvrsna fokalna tačka

Tajna svake dnevne sobe u minimalističkom stilu je u osjećaju prostora. Kao što smo već rekli, izbacite sve što je nepotrebno (namještaj i dekoracije), potom zamijenite komade namještaja, kao što su stolice i stolovi, sa onim od providne plastike. Umjesto velikih komoda upotrijebite viseće police. Teške zavjese zamijenite laganim zavjesama neutralne boje koje se mogu smaknuti sa prozorskih stakala. I na kraju, umjesto velikih tepiha upotrijebite tepihe koji će naglasiti funkciju pojedinih dijelova dnevne sobe.

Upotrijebite viseći namještaj

Sljedeće ideje za uređenje dnevne sobe u minimalističkom stilu mogu da vam posluže kao inspiracija.

Tagged under

Leave a Reply