Ideje za stepenice u vrtu

Stepenice su vrlo važan stilski detalj za svako dvorište. Dvorišne stepenice mogu biti od različitih materijala: kamena, betona, drveta… Kada budete uređivali vrt obratite pažnju i na stepenice i prostor oko stepenica.

stepenice_1Same stepenice i prostor oko njih mogu biti vrt za sebe. Omekšajte ivice čvrstih materijala kao što je kamen, ukrasnim travama. Kamen ne mora da bude pravilnog oblika a ne mora da bude ni simetrično postavljen, bitno je da obratite pažnju na udaljenost kamena od kamena kako bi stepenice imale svoju funkciju.

stepenice_2Stepenice mogu biti napravljene kombinacijom dva različita materijala. Na primjer, betona u boji i kamenih oblutaka. Boja rđe je odličan izbor za beton u kombinaciji sa travnatim površinama. Postavite i osvjetljenje čime će korištenje stepenica noću biti sigurnije.

stepenice_3Stepenice bi trebalo da prate temu vrta. Za vrtove u klasičnom ili vintage stilu najbolje će odgovarati stepenice od grubo obrađenog kamena ili nešto jeftinije, betonske replike. Danas se na tržištu mogu naći najrazličitije betonske ploče različitih oblika, veličina i boja.

stepenice_4Imate vrt u modernom stilu i niste sigurni kakve stepenice da napravite. Odličan izbor su stepenice koja su kombinacija aluminijuma i drveta. Aluminijumski okvir i stepenici od drvenih dasaka. I aluminijumski okvir i drvene daske mogu se bojiti, pokušajte kombinaciju sivih dasaka i svijetlo zelenog okvira. Prostor oplemenite saksijama.

stepenice_5Još jedan materijal je izuzetno zahvalan za stepenice – cigle. Najbitnije je da cigle mogu da podnesu niske temperature, u suprotnom počeće da ubrzano propadaju i osipaju se. Stepenice od cigli je vrlo lako napraviti i odlično će se uklopiti u većinu stilova. 

Tagged under

Leave a Reply