Ideje za proljećno uređenje spavaće sobe

Kada dođe proljeće imamo potrebu da osvježimo, unesemo novu energiju, uljepšamo naš lični prostor, koji uključuje i spavaću sobu. Izazov je stvoriti toplu i gostoprimljivu atmosferu. To možemo postići samo malim dekorativnim elementima ili kompletnim preuređenjam spavaće sobe. Nekoliko vam savjeta može pomoći da postignete željeni rezultat.

ZIDOVI I ZAVJESE

Proljećno uređenje spavaće sobe

Proljećno uređenje spavaće sobe

Kao ram slike, sličan učinak ima i boja zidova kao i zavjese. Obojite zidove u svijetlo žutu boju a na prozore postavite zastore u svijetlo žutoj boji sa plavim motivima. Ako volite cvjetne uzorke izaberite mebl štof za fotelju, stolicu ili klupu, neka na mebl štofu preovladava žuta boja sa cvjetovima u plavoj boji. Samo zavjese držite razmaknute kako bi što više prirodne svjetlosti ušlo u spavaću sobu.

POSTELJINA

Cvjetna posteljina

Cvjetna posteljina

Kao cvijeće u vašoj cvjetnoj gredici takvu ulogu ima i posteljina u vašoj spavaćoj sobi. Izaberite posteljinu koja bojama odgovara proljeću. Zelena sa plavim cvjetovima ili boja neba sa bjelim motivima, odlično će se uklopiti u proljećni dekor spavaće sobe. Pazite da boje posteljine odgovaraju bojama koje ste upotrijebili za zidove i zavjese inače će soba biti isuviše šarena.

UDOBNOST

Uljepšajte spavaću sobu detaljima koji će učiniti vaš boravak u njoj ugodnim. Stavite plavu dekicu ispod nogu. Na nju stavite drvenu tacnu sa plavom vazom na njoj, u nju stavite žute narcise. I na noćni stolić nemojte propustiti da stavite vazu sa proljećnim cvijećem ali i bokal sa čašama.

ZID IZNAD KREVETA

Zidna dekoracija iznad uzglavlja

Zidna dekoracija iznad uzglavlja

Proljećni dezeni ako se mnogo koriste mogu imati kontraefekat. Zbog toga imajte mjeru. Izbjegavajte korištenje tapeta na svim zidovima. Savjetujemo vam, zidove držite jednolično obojene a samo zid iznad kreveta akcentirajte.

POD

Ako su vam zidovi svijetli, izaberite tepih tamnije boje, akvamarin plava npr. Ako imate lijep pod nema potrebe da ga prekrivate tepihom, umjesto toga kupite nekoliko krpara u odgovarajućoj boji, ovakva podna prostirka odlično će se uklopiti u spavaće sobe u vintage, seoskom ili shabby chic stilu.

NAMJEŠTAJ

Metalni krevet

Metalni krevet

Vaš namještaj će pridonijeti ukupnom utisku spavaće sobe. Ako razmišljate o kupovini novog kreveta savjetujemo vam krevet od kovanog gvožđa koji će se odlično uklopiti u proljećnu spavaću sobu, ali ne samo nju. Stari, oštećeni drveni krevet osvježite novom bojom. Prebojite ga u boju ljuske jajeta, bijelo drvo će doprinijeti osjećaju čistoće i osvjetljenosti prostora.

Ako vam je potrebno još ideja pogledajte galeriju ispod.

Tagged under

Leave a Reply