Hrizantema, kraljica jeseni

Hrizanteme ili jesenje ruže, kako se u nekim krajevima zovu, su idelano cvijeće za vaš vrt u jesen kada je u vrtu nedostatak cvjetajućih biljaka. Kada većina biljaka počne da vene, hrizanteme će vas obradovati sa stotinama cvjetova.

HrizantemaHrizanteme su izdržljive biljke koje mogu podnijeti i jače mrazeve. Međutim, hrizanteme koje kupite u saksijama nije lako održati u vrtu do sljedeće sezone. Hrizanteme vole sunce, ako već morate da birate između jutarnjeg i popodnevnog sunca, izaberite jutarnje. Hrizanteme nemojte saditi jednu preblizu drugoj niti uza zid jer im je potreban svjež vazduh koji cirkuliše. Sadite ih na udaljenost od bar 30cm. Danas postoji veliki broj varijacija hrizantema, tako da mogu da cvjetaju u: žutoj, bordo, boji lavande, bijeloj, narandžastoj… Takođe se razlikuju i u veličini i obliku. Neke od sorti hrizantema su: anemone, pompom (okruglog oblika), daisy (jedan cvijet), spider… Kada počnu cvjetati, cvjetaju sedmicama, potrebno je samo da redovno uklanjate prošle cvjetove. Hrizanteme u vrtu sadite sa rano cvjetajućim biljkama i biljkama koje od sredine ljeta ne izgledaju atraktivno. Veći dio sezone one će biti samo zeleni ukras svakog vrt. Kako bi hrizanteme što više cvjetale i imale što bogatije grmove, potrebno je da ih pincirate. Pinciranje započnite, kod viših sorti kada budu visoke oko 20-ak cm, a kod kraćih sorti kada budu vioske oko 10-ak cm. Svake tri sedmice skratite ih za neka 3cm. Pincirajte do početka jula kada trebate prestati kako bi formirale cvjetove. Hrizanteme je potrebno zalijevati ali ne pretjerano, korijen im ne smije biti u vodi. Hrizanteme se prihranjuju NPK gnojivom ili nekim drugim gnojivom bogatim fosforom.hrizanteme_1

Hrizantema Hrizanteme se razmnožavaju sjemenom, dijeljenjem korijena i reznicama. Hrizanteme će vam se u vrtu najlakše primiti ako ih posadite u rano proljeće. Tada će imati dovoljno vremena da razviju korijenov sistem. Jednostavno iskopajte već primljene hrizanteme i podijelite im korijen. Hrizanteme se razmnožavaju na ovaj način svake treće godine. Međutim, šta sa onim hrizantemama koje ste kupili u jesen da ukrašavaju vaš vrt? Postoji šansa da se i one prime. Najbolje je da čim kupite hrizantemu, početkom septembra, posadite u vrt gdje ste planirali. Ove hrizanteme koje se kupuju krajem ljeta i u jesen strašno mnogo energije troše na cvjetanje pa im je dosta teže da stvore korijenje prije zime. Iskopajte rupu koja je nekoliko centimetara veća od vličine saksije u kojoj ste hrizanteme kupili. Skinite zemlju sa korijena. Na dno rupe koju ste iskopali stavite kompost ili zemlju za cvijeće, postavite biljku, zatrpajte je kompostom. I dobro zalijte i prihranite. Redovno ih zalijevajte. Biljke nemojte više prihranjivati kako ne bi stvarale nove izdanke. Prije početka mrazeva biljku dodatno zagrnite zemljom. Nemojte joj skidati lišće jer joj služi kao zaštita od hladnoće.

Hrizanteme su pravi simbol jeseni. Iako u našim krajevima preovladava mišljenje da je hrizantema cvijeće za groblje to nije istina, inače se ne bi zvala kraljica jeseni. Već ove jeseni priuštite sebi nekoliko hrizantema i uživajte u bogatstvu cvjetova i boja.

Tagged under

Leave a Reply