Hortenzija ili hydrangea, cvijeće ljeta

Hortenzije su cvijeće naših baka, koje nas vraća u djetinjstvo. Hortenzije su grmolike biljke sa prelijepim krupnim cvjetovima različitih boja: bijele, plave, roza i ljubičaste. Tajna dobrih baštovana je da svaka hortenzija može biti u bilo kojoj od navedenih boja, promjenom kiselosti tla.

Hydrangea macrophylla

Hydrangea macrophylla

Najčešće se uzgajaju hortenzije kod kojih su cvjetovi u obliku pompona, visine od oko 1,5m. Hydrangea macrophylla su najbolje ako želite da ih koristite kao rezano cvijeće. Potiču iz Azije,  prvo su došle do Portugala a onda su se raširile po čitavoj Evropi. Danas malo je koje dvorište koje nije ukrašeno sa ovim živopisnim grmom. Cvatu od ljeta do jeseni. Hortenzije su odlične biljke kao pozadina cvjetnih leja, kako zbog svojih cvjetova, tako i zbog krupnog lišća. Zbog toga se često koriste i u živim ogradama. Pored Hydrangea macrophylla  postoje još neke vrst hydrangea koje su manje poznate a posebno je interesantna hydrangea penjačica.

Hortenzije treba saditi u proljeće na sjenovita, bogata humusom, mjesta. Najviše im odgovaraju pozicije koje su do podne osunčane a od podne u hladu.  Tokom ljeta se moraju često zalijevati jer ne podnose sušu, za vrijeme vrelih dana ujutro i naveče. Ako vidite da vam je hortenzija malaksala, obavezno je zalijte, vrlo brzo će se oporavit.  Hortenzije ili hydrangea ne podnosi klasična umjetna đubriva stoga je najbolje da oko nje stavite prirodno gnojivo ili ako to nemate čisti humus. Ocvale cvjetove uklanjajte makazama, na tim mjestima stvoriće se pupovi koji će sljedeće godine procvjetati. Nikad ih ne šišajte do zemlje jer ima treba i do dvije godine da se oporave i počnu ponovo da cvjetaju. Ako su vam suviše visoke, a bojite se da će ih snijeg slomiti, skratite ih desetak centimetara i svežite ih za neki štap. Dobro podnose hladnoću.

Kao što smo rekli, sve hortenzije su iste boje. Međutim, boje mijenjaju u zavisnosti od pH tla. Ako želite da imate plave hortenzije jednostavno ih zalijte sa vodom u koju ste stavili aluminijev sulfat ili neko drugo sredstvo koje će povećati kiselost tla. Plavu boju ćete zadržati ako ih s vremena na vrijeme zalijete istim rastvorom.

Pokloniti hortenzije znači unijeti mir u kuću, stoga poklanjamo vam jedan prelijepi buket hortenzija.

Tagged under

Leave a Reply