Hit boja ove jeseni, maslinasto zelena

Kermit je jednom rekao: „Nije lako biti zelen“ i vjerujemo mu, ali sigurni smo da zelena opušta i da je hit boja ove jeseni. I kad kažemo zelena ne mislimo na bilo koju nijans već na maslinastu ili neku drugu sličnu, zagasitu nijansu koju možemo sresti u prirodi. Sve ove nijanse su neutralne i lako se kombinuju sa mnoštvom drugih boja. Zelena je boja prirode i godinama se opisuje kao boja harmonije. Iznenađujuće je kako maslinasto zelena pristaje skoro svakoj prostoriji i stilu. Tako na primjer, pastelna maslinasta upotrijebljena u kupaonici daće spa izgled.

Maslinasto zeleni zid

Maslinasto zelena se može upotrijebiti na zidovima, dekoracijama, namještaju,… mogućnosti su beskrajne i limitirane su samo vašom maštom.  I dok će za jedne maslinasto zelena donijeti smirenost za druge će biti boja elegancije. Apsolutni hit ove jeseni je kombinacija maslinasto zelene i sive boje, iako tehnički siva nije boja. U ovoj kombinaciji i zelena i siva su neutralne boje.

Maslinasto zelena može se upotrijebiti kao osnovna boja zidova ili pak kao akcentna. Kao osnovna se najčešće upotrebljava neka pastelna nijansa ali ako želite stvorite dramatičnu sliku slobodno posegnite za nekom tamnom nijansom. Kao akcentna može poslužiti nijansa mahovine. Naravno, uvijek dobra opcija su i tapete a ovaj put bismo istakli klasične, retro tapete sa floralnim uzorkom. Ovakvi enterijeri izgledaju svježe, elegantno i opuštajuće. Idealna je zaradne sobe, trpezarije i spavaće sobe ali i u svim drugim prostorijama doma.

Maslinasto zelena sofa

Maslinasto zelena će vrlo lijepo izgledati u enterijerima u kojima je prisutan drveni namještaj tamnih boja (boja trešnje). Pastelne nijanse funkcionisaće sa namještajem boje bukve. Sve ovo učiniće enterijer toplijim i prirodnijim. Takođe, zelena boja u kombinaciji sa kožnim namještajem je dobitna kombinacija. Bilo da je koža zelene boje, crvene ilismeđe,  u zelenim enterijerima doći će do punog izražaja u svoj svojoj ljepoti. Moderan izgled enterijera stvorite upotrebom tapeciranog namještaja geometrijskog uzorka zelene boje.

Dekoracije plave boje

Svi vjerovatno znaju da se zelena slaže sa crvenom. Međutim, potrebo je odabrati nijansu koja će najbolje funkcionisati sa maslinasto zelenom. To zavisi i od tona osnovne boje, tako tamno malsinasto zelena dobro će se slagati sa tamno crvenom, bojom krvi. Crvena u ovom slučaju je akcentna pa se može upotrijebiti na jastucima, prekrivačima, zavjesama, vazama, posudama i sl. I druge boje se mogu kombinovati sa maslinastom a jedna od njih je narandžasta. Pri tome treba izabrati zemljane tonove narandžaste. Međutim, nemojte se zadržati samo na ove dvije boje, maslinastu kombinujte i sa smeđom, tirkiznom, zlatnom itd.

Kao što ste vidjeli maslinasto zelena je boja s kojom vrlo lako možete postići željeni ugođaj i izgled. Bilo da ćete je upotrijebiti kao primarnu boju ili akcentnu sigurni smo da ćete u njoj uživati u narednom periodu.

Tagged under

Leave a Reply