Gdje iznajmiti stan?

U nastavku našeg Vodiča kroz iznajmljivanje stana pokušaćemo odgovoriti na pitanje: Gdje iznajmiti stan? Krenimo od pretpostavke da ste novi u gradu. Doselili ste se sa namjerom da pronađete bolji posao, usavršavate se ili jednostavno ste htjeli promijeniti sredinu. 

Razgovarajte sa ljudima, saznajte koji dijelovi grada su poželjni za život, koji imaju najbolje škole (što je važno ako imate djece), gdje se nalaze tržni centri, koliko je pojedini dio grada udaljen od vašeg novog posla… Naravno za ovo istraživanje biće vam potrebni, mapa grada, papir i olovka, a najnaprednije rješenje je da upotrijebite Google maps. Takođe, raspitajte se gdje su najskuplji stanovi a gdje najpovoljniji. Tako ćete znati gdje da tražite stan koji će biti u skladu sa vašim budžetom. Kada budete slobodni prošetajte izabranim naseljima da steknete uvid kako izgledaju, kako se osjećate na ulici i sl.

Druge stvari na koje trebate obratiti pažnju:

  • udaljenost od posla: najbliža ruta do posla i vrijeme koje vam je potrebno da stignete do njega. Vrlo je važno koliko ćete provesti u putu svaki dan.
  • transport: kada odredite rutu, morate vidjeti kojim načinom ćete putovati, pješke, biciklom, autobusom, tramvajem, vozom… Koliko će vas to koštati? Ako je cijena transporta visoka, razmislite o uzimanju stana bliže poslu za razliku u cijeni transporta.
  • atrakcije: kafei, restorani, parkovi, teretane, tržni centri…
  • sigurnost: porazgovarajte sa ljudima u izabranom naselju da vidite osjećaju li se sigurno. Pogledajte u lokalnim novinama crnu hroniku, spominje li se u njoj naselje koje ste izabrali? Kakvo je osvjetljenje?
  • priroda: koliko ima zelenih površina, parkova, drveća je za neke od presudnog značaja.

U sljedećem nastavku Vodiča kroz iznajmljivanje stana saznajte na koje načine tražiti stan.

Tagged under

Leave a Reply