Garsonjera sa stilom u par koraka

Da li ste primjetili kako veliki izazovi vrlo često rađaju veličanstvene kreativne ideje? Ograničen prostor kao što je garsonjera je svakako izazov. Garsonjera je izazov s kojim se veoma veliki broj ljudi sreće bar jednom u životu. I kada se nađete licem u lice sa ograničenošću prostora onda morate da stvari činite jednostavnim.

Nerijetko, ljude koji su bar jednom živjeli u garsonjeri, za taj period života vežu pozitivna sjećanja. Zašto? Iz ugla enterijeriste garsonjera će vas učiniti boljim, organizovanijim, kreativnijim. Priznajmo sami sebi, garsonjera je udoban prostor za život!

POČNITE SA SVOJIM STILOM

Svaki životni prostor mora da dijeli vaš stil. Napokon, vi ćete tu živjeti. Zašto da boravite u nekom prostoru koji vam se ne sviđa? Garsonjere su perfektna mjesta za dizajniranje. Umjesto da o dekorisanju garsonjere mislite kao o “najvećoj nesreći koja vas je snašla”, o uređenju garosnjere mislite kao o načinu da drugima prenesete kako se osjećate, šta vam zaokuplja misli, šta mislite o životu, šta vas čini srećnim i sl.

Svijetla i udobna garsonjera

Svijetla i udobna garsonjera

Razmislite o stvarim koje već posjedujete i o onima koje možete kupiti. Da li su te stvari moderne, klasične, retro, vintage, industrijske…? Oko njih možete da razvijate svoju temu garsonjere. Ako se pak prvi put useljavate u stan i kupujete sve stvari, bazirajte svoj stil na minimalizamu.

Garsonjera u podrumskom prostoru

Garsonjera u podrumskom prostoru

Dobili ste prostor koji trebate adaptirati u svoj stan, npr. podrum, u njemu se vide cijevi za ventilaciju, grijanje i sl. ne oklijevajte da u design inkorporirate industrijski stil.

NAPRAVITE PLAN

Planiranje kod opremanja garsonjere je plus. Ako ništa, orjentaciono ćete znati gdje ćete šta postaviti. Uzmite mjere prostora. Izmjerite namještaj koji posjedujete, koji ćete dobiti i onaj koji planirate kupiti. Posljedice ne uzimanja mjera mogu biti da ćete kupiti sofu koja ne može stati u vašu garosnjeru.

Isplanirajte garsonjeru

Isplanirajte garsonjeru

Fokusirajte se na namještaj koji je odignut od poda. Igrajte se proporcijama, kupite većinu namještaja koja je proporcionalna vašem prostoru ali kupite i dva, tri komada koja su disproporcionalna, veća nego što vam je potrebno. Neka ti komadi budu akcentni.

Omogućite kretanje u garsonjeru

Omogućite kretanje u garsonjeri

Za dugačke prostore stvorite sliku toka, namještaj postavljajte uz duže zidove. Omogućite nesmetano kretanje.

PRIRODNA SVJETLOST

Što je svjetliji prostor, to će izgledati manje natrpan. Ako vaš stan ima velike prozore ili balkonska vrata izbjegnite iskušenje da ih zaklonite nekim plakarom, zavjesom ili sl.

Obratite pažnju na prirodnu svjetlost

Obratite pažnju na prirodnu svjetlost

Ne zaboravite na rasvjetu. Rasvjeta je jednako važna kao i prirodna svjetlost. Investirajte u kvalitetna rasvjetna tijela koja će stvoriti prijatnu, toplu i udobnu atmsoferu u vašem domu.

Kvalitetna rasvjeta je ključ uspjeha u uređenju garsonjere

Kvalitetna rasvjeta je ključ uspjeha u uređenju garsonjere

SPAVAĆI DIO GARSONJERE

Ako ćete živjeti u garsonjeri najvjerovatnije nećete imati odvojenu spavaću sobu. To nije kraj svijeta! Ali uvijek možete da odvojite jedan dio prostora koji će služiti za odmor. Na taj način dobićete dva funkcionalan dijela, dnevni boravak i spavaći dio.

Spavaći dio odvojen drvenom pregradom

Spavaći dio odvojen drvenom pregradom

Oni su najčešće vizuelno podijeljeni a nerijetko i nekom privremenom pregradom. Ta pregrada može biti montirani zastor, drvena pregrada, stakleni zid i sl. Dizajneri vrlo često posežu za policama koje su idealna funkcionalan pregrada između dva dijela.

Plakar koji se može rotirati

Plakar koji se može rotirati

NAMJEŠTAJ KOJI ŠTEDI PROSTOR

Upotreba namještaja koji štedi prostor mora biti maksimalna. Komode, otvorene police, kovčezi… su multifunkcionalni elementi koji mogu biti dio nekog klasičnog komada namještaja.

Funkcionalne police

Funkcionalne police

Ako nemate prostora za krevet, instalirajte krevet koji se može skloniti u plakar. Ovakvi kreveti su funkcionalni, moderni i elegantni.

Krevet koji se može podići

Krevet koji se može podići

Opremanje garsonjere je izazov ali ovaj izazov je zabavan i kao takvog ga posmatrajte.

Tagged under

Leave a Reply