Faktori koji utiču na cijenu najamnine

Davanje stana u najam je posao koji će značajno popraviti vaš kućni budžet. Međutim, stanovi koji se ne nalaze na popularnim lokacijama nekada je vrlo teško izdati. Ako već izdajete stan kako iz njega izvući najviše?

Ovim člankom nećemo se baviti zakonskim okvirima za izdavanje stana već kako stan pripremiti za izdavanje i kako ga najbrže izdati i pri tome zaraditi. Cijenu stana određuju tri stvari: lokacija, veličina i namještenost stana. Jasno je da za najveću zaradu stan mora da ispuni sva tri uslova.

LOKACIJA

Nemoguće je dobiti za isti stan istu cijenu ako se nalazi negdje na periferiji ili u nekom elitnom naselju. Na lokaciju najčešće ne možete da utičete. Lokacija ima veliki uticaj na cijenu stana, nekada se razlika u lokaciji za isti stan kreće i do 80%. Bitnu ulogu igra blizina škole, autobuske, tramvajske i taxi stanice. Blizina škole, vrtića, sportskih terena itd. Prije nego odlučite o cijeni koju ćete tražiti za svoj stan razmotrite sve ove faktore.

VELIČINA

Veličina je blisko vezana sa lokacijom. Nije moguće isto cjenovno vrjednovati  stan iste kavdrature smješten u elitno naselje i onaj na periferiji. Postoji rješenje kako zaraditi više od velikog stana. Naime odlučite se za izdavanje pojedinačnih soba. Na ovaj način pojedinačni izbir najamnina biće veći nego ako izdajete stan kako cjelinu. Međutim, izdavanje soba stvara više obaveza, kao što su: regulisanje troškova komunalija, problemi grijanja u slučaju da nemate centralno grijanje, namještanje stana u slučaju da je prazan, održavanje čistoće itd. Dugoročno gledajući, izdavanje stana koji se nalazi u skupljim dijelovima grada može stvoriti odličnu situaciju za širenje posla u izdavanju. Naime, nerijetko, cijena najamnine pokriće cjelokupni anuitet ili ratu kredita stana koji izdajete.

NAMJEŠTENOST

Direktno na cijenu najamnine utiče to da li izdajete namješten stan ili prazan. Jasno je da namješten stan je i skuplji. Ako tome dodate još dobru lokaciju i veličinu stana, izdavanje stana je isplatljiv posao od koga možete dobro da zaradite. Ako ste u finansijskim problemima a imate dobro lociran stan ramislite o izdavanju istoga a vi da sami unajmite stan u nekom djelu grada gdje su nekretnine dosta jeftinije. Na cijenu najamnine utiče i kvalitet namještaja. Ukoliko vam je namještaj pohaban razmislite o kupovini novoga. Uložen novac na ovaj način će vam se vratiti a cijena najamnine biće značajno veća.

Tagged under

Leave a Reply