Evo šta se dešava kada vas ujede komarac

Sredina je ljeta, normalno je da hodamo sa manje odjeće nego u proljeće ili jesen a posebno kada su temperature tropske kao ove godine. A komarci vole baš to! Za toplih dana komarci su posvuda, igraju se i vrlo često ujedaju ljude, čak je utvrđeno da su neki ljudi genetički predodređeni da više privlače komarce od drugih. Većina ujeda od komarca je bezopasna i vrlo brzo zacjeljuje. Međutim, nekada ujedi mogu da prouzrokuju alergijsku reakciju pa i ozbijnu bolest. A šta se dešava kada vas ujede komarac?

Prema profesoru Jonathan F. Dayu sa Univerziteta Florida, ujed komarca se dešava kada ženkakomarca probije kožu (epidermis) sa svojim ustima kako bi pronašla kapilare na površini kože. U toku ovog proces komarac oslobađa pljuvačku u krv koja sadrži proteine koji su antikoagulanti, sprečavaju krv da se koagulira. Te proteine ljudski organizam vidi kao napadače. To izaziva trenutačnu imunu reakciju na mjestu ujeda što se ne rijetko manifestuje otokom, crvenilom i svrabom. Svrab je odgovor koji izaziva histamin koji se oslobađa kao imuni odgovor. On proširuje kapilare na mjestu ujeda i iritira nervne završetke koji reaguju sa osjećajem svraba.

Kako smanjiti svrab izazvanu ujedom komarca?

Svrab se javlja vrlo brzo nakon ujeda.  Ako vam smeta, mjesto ujeda namažite: hidrokortizon kremom, aloe verom, medom ili bosiljkom.

Tagged under

Leave a Reply