Drvo u uređenju kupatila

Većina će vam reći da izbor drveta u uređenju kupatila nije najbolje rješenje. Tu se ponajprije misli na propadanje drveta usljed povećane vlage koja vladau kupaonici. Međutim, postoji i druga strana priče, koja ide u korist drveta.

kupatilo_drvo_1Jednom kada posjedujete sopstvenu kuću ili stan želite udobno, toplo, opuštajuće kupatilo. Upravo će vam to upotreba drveta omogućiti. Danas kada na tržištu postoji ogroman broj različitih sredstava i lakova kojim se drvo može tretirati kako bi se zaštitilo od vlage, u vodu padaju sve zamjerke za upotrebu drveta u uređenju kupatila.

Pod u kupaonici je svakako jedna od najznačajnijih površina. On je ujedno i najizloženiji vlagi. Upotreba poda od solidnog drveta, bukovog ili hrastovog parketa, mora biti ograničena na površine koje se manje kvase. Nije preporučljivo drveni pod stavljati oko wc šolje jer je ta površina vrlo često izložena jakim hemikalijama koje služe za čišćenje. Ivice, spojeve i pregibe poda je neophodno dobro zatvoriti silikonskim sredstvima koja sprečavaju prodor vode i upotrijebiti odgovarajuće lakove.

Za zidove možete upotrijebiti drvene panele sličnog tona i vrste drveta kao što ste upotrijebili za pod. Izbjegavajte upotrebu drveta u tuš kabinama. U tuš kabinama upotrijebite pločice u neutralnoj boji. Drvene panele možete upotrijebiti i akcentno, na jednom zidu dok druge zidove možete ofarbati i zalijepiti pločice.

kupatilo_drvo_6

Da bi dobili kupaonicu kao sa slike, veoma važno je da izaberete adekvatni kupatilski ormarić ili plakar. Od veličine vaše kupaonice zavisiće da li ćete postaviti plakar ili kupatilski ormarić. U malim kupaonicama iskoristite slobodni prostor iznad wc šolje postavljanjem visokog ormarića ili otvorenih polica.

Sveukupni dizajn ovoga kupatila uređenog drvetom je jednostavan. Drvo je upotrijebljeno u kombinaciji sa bijelim zidovima i sanitarijama što ovom kupatilu daje moderan izgled a ujedno i topao. Ako želite postići kupaonicu uređenu u orijentalnom stilu, drvo je odličan izbor za osnovni materijal.

Tagged under

Leave a Reply