Drveni vrtni namještaj

Udoban i atraktivan vrtni namještaj predstavlja veliku razliku u tome da li malo ili mnogo uživamo u svom vrtu. Na tržštu postoje četiri osnovne podijele vrtnog namještaja a prema vrsti materijala od koga je napravljen: drveni, metalni, pleteni i plastični.

Drveni namještaj će vam najviše odgovarati ako volite da sve bude u skladu sa prirodom. Potražite namještaj kod koga su metalni spojevi. Na taj način kada se razlabavi možete lako da ga zategnete.

Drveni vrtni namještaj.

Drveni vrtni namještaj.

Cedrov i borov vrtni namještaj je svijetle boje i vremenom dobija srebreno-sivu boju, ako ga ne ofarbate u neku drugu boju. Ove dvije vrste drveta su dugovječne pa će vam i namještaj od njega dugo trajati. Tikov vrtni namještaj je najcjenjeniji drveni namještaj. Vrlo je izdržljiv i uz pravilno održavanje dugo će trajati, čak 50 godina.  Stoga na kupovinu tikovog namještaja smatrajte dobrom investicijom na duži period. Ako nije zaštićena i tikovina vremenom dobiće srebreno-sivu boju.

Kako bi drvo zadržalo svoju med smeđu boju bar dvaput godišnje ga premažite tikovim uljem. Ako ste više zainteresovani za drveni vrtni namještaj prirodnog izgleda razmislite o kupovini namještaja konstruisanog od sječenih grana. Nažalost, ovakav vrtni namještaj ne podnosi dobro vlagu i sunce pa ćete ga morati držati ispod trijema.

Vrtni namještaj od Australian Jarrah.

Vrtni namještaj od Australian Jarrah.

Za kraj smo ostavili jedno egzotično drvo od koga se pravi izuzetno otporan vrtni namještaj, australijski džerah (Australian Jarrah). Ovaj namještaj će trajati desetljećima a svojom crvenom bojom unijeće toplinu na mjesto za sjedenje.

Tagged under

Leave a Reply