Drvene saksije, rješenje za male vrtove, balkone i terase

Drvene saksije, ili drveni sanduci za cvijeće kako ih neki zovu, su izuzetno svestrani ali prije svega atraktivni. Bilo da imate mali vrt u kome je potrebno iskoristiti svaki kut ili krovnu terasu, balkon… drvene saksije će svakom prostoru dodati visinu i karakter. One će biti lični pečat vašeg vrta, balkona ili terase.

OBLIK

Drvene saksije različitih veličina i oblika

Drvene saksije se mogu kupiti, ali i napraviti, u bilo kom obliku. Okrugle mogu da omekšaju ivice terase, dok četvrtaste mogu da nagalase zaobljenu granicu vrta. One takođe mogu da bude duboke tako da u njih možete da sadite i klematis koji će se penjati na pergolu ili balkon, ali i niske i široke kako biste u njima mogli da imate rano jednogodišnje cvijeće. Na sterilan balkon ili terasu dodatnu teksturu unesite saksijama od pletenog pruća.

IZBOR DRVETA

Šta ćete uzgajati u drvenim sanducima za cvijeće i gdje će biti postavljeni pomoći će vam da odlučite od koje vrste drveta trebaju da budu. Predlažemo da izbjegavate drvo tretirano sa hemikalijama. Ispiranjem, hemikalije mogu da uđu u tlo. Nezaštićena borovina ili jelovina nikako se ne smije korisiti na nezaštićenim mjestima od atmosferskih padavina. Naime, ona će vrlo brzo istruliti. Ako se pak odlučite za hrastovinu ili bukovinu postarajte se da drvo bude suho a potom ga prelakirajte bezbojnim lakom koji će drvo zaštititi od truljenja.

VELIČINA

Veličinu prilagodite biljkama, stilu i prostoru

Šta planirate da uzgajate u drvenim saksijama pomoći će vam da odlučite i koje veličine trebaju da budu. Pliće saskije su dovoljne za jednogodišnje cvjetnice, međutiim imajte na umu da pliće drvene saksije brže gube i vlagu pa će biljke u njima trebati češće i zalijevati. Višegodišnje biljke, veće jednogodišnje biljke, manje grublje i biljke sa razvijenim korijenjem trebaće dublje drvene sanduke.

PLASTIČNA FOLIJA

Sve drvene saksije izložene konstantnoj vlazi počeće da trunu. A većini biljaka je potrebna konstantna vlaga za normalan rast i razvoj. Plastična folija može da zaštiti vaše drvene saskije od pretjerane izloženosti vlagi. Mnoge kupovne drvene saksije imaju uz sebe već napravljenu plastičnu podstavu. Kada postavite plastičnu foliju u saksiju postarajte se da na dnu budu izbušene rupe za drenažu.

ZAŠTITA DRVENIH SAKSIJA

Zaštitie saksije kako bi duže trajale

Zaštita lakom i bojom vaših drvenih saksija svakako će im produžiti rok trajanja  a ujedno će omogućiti prilagođavanje drvenih sanduka za cvijeće vašem eksterijeru. Na tržištu postoji veliki izbor boja i lakova za zaštitu drveta u skoro svim nijansama tako da vam neće biti teško naći odgovarajući. Bezbojni lak će omogućiti da drvena saksija zadrži svoju prirodnu boju. Cedar ima crvenkastu boju, bukva bijelu itd.

Drvene saksije omogućiće vam da imate veliki izbor biljaka u svome malom vrtu, na balkonu ili terasi. Prilagodite oblik i veličinu vašim potrebama i zaštitite ih da bi vam duže trajale.

Da vas podsjetimo, da biste zaštitili biljke od djelovanja hemikalija prelakirajte samo vanjsku stranu drvenih saksija a unutrašnju zaštitite plastičnom folijom!

Tagged under

Leave a Reply