Dom Marte Stjuart, najpoznatije američke businesswoman

Poznati američki magazin koji se bavi dizajnom „Arhitectural Digest“ posjetio je Martu Stjuart, vlasnicu Omnimedije. Iščekivanje je osjećaj koji prožima svakoga koji se uputi u američku državu, Majn. Ova država smještena na dalekom sjeveroistoku ako da je izolovana od užurbanosti modernog doba. Tu je dom pronašla Marta Stjuart, toliko puta citirana poslovna žena.

Kuća je uvijena u lozu kivija

Imanje Marte Stjuart nosi ime „Skyland“ što bi u prevodu značilo „nebeska zemlja“. I upravo tako, ovaj prelijepi komad zemlje je kao raj na zemlji.

Kuća na imanju je sagrađena 1925. godine za Edsel Ford, suprugu vlasnika kompanije Ford. Kuću je projektovao tada jedan od najpoznatijih arhitekata, Dankan Kandler. Kuća je smještena na brdu i do nje krivuda stari put. Na kraju puta, otvara se parking nasut ružičastim šljunkom napravljenim od istog onog kamena od koga je i kuća napravljena. Iako je kuća široka, sa dva velika krila, ona je skrivena lijanama kivija, javorovima i sa paprati. Tako, da iako je kuća ogormna, ona se u prirodu jednostavno stopila u čemu su imali ulogu i skrivene terase i lođe koje su smještene uz nju.

Sunčani dnevni boravak

Malo se šta promijenilo u Skylandu od kako ju je napravio Kandler. Ford je sa svojom prodicom u ovoj kući provodio svako ljeto sve do 1980. godine. Nakon što je njegova supruga umrla, Ford ju je odlučio prodati a Marta se tu našla u pravo vrijeme na pravom mjestu. Marta Stjuart ju je kupila 1997. godine a cjelokupnim namještajem, posuđem, posteljinama, … praktično Marta Stujart nije morala kupiti ni tanjirić.

Malo je neobično da je kuća toliko stara i prostrana ostala netaknuta uprkos demonima modernog doba. U stvari, Marta nije željela ništa da mijenja, cijeneći ono što Skyland predstavlja. Nije imala potrebu, kao mnogi skorojevići, da ruši zidove. Ona je cijenila dostignuća proodice Ford, njihovu viziju i ljubav za umjetnošću i prirodnim ljepotama. Marta sama kaže da sebe gleda kao čuvara američke baštine.

Marta u ovoj kući provodi svaki juli i avgust i ona je njena neiscrpna inspiracija i izvor ideja. Ona jednostavno uživa u atmosferi koju joj Skyland pruža.

Pogledajte kako izgleda ovaj dragulj Marte Stjuart.

Tagged under

Leave a Reply