Dnevni boravak u shabby chic stilu, ideje u slici

Shabby chic stil je predstvaljen ranih 90.-ih i smatrao se kao još jedan trend koji će vrlo brzo nestati. Međutim, to se nije desilo. On je i dalje prisutan, postao je prepoznatljiv i omiljen od mnogih. Shabby chic stil nije ograničen samo na ruralna ili samo na urbana područja, podjednako je dopadljiv i u gradu i na selu. Sem toga, shabby chic stil nije finansijski zahtjevan i dostupan je svima.

Uređenje dnevnog boravka u shabby chic stilu nije teško i zahtjeva samo nekoliko trikova ukradenih od poznatih dekoratera.

BOJE

Boje u shabby chic stilu su zagasite pastelne što asocira na proteklo vrijeme i na vintage izgled. Vrlo rijetko se koristi čista bijela boja, ona je uglavnom smekšana i vrlo često se koristi boja slonove kosti. Koristite prirodne tkanine kao što je pamuk i lan, poliesteru nije mjesto u dnevnom boravku u shabby chic stilu. Nijanse iz monohromatskog spektra kreiraće manje kontrasta i učiniće da vaša mala dnevna soba izgleda veća. Za sve veće površine upotrijebite jednu ili maksimalno dvije iste nijanse.

NAMJEŠTAJ

Shabby chic stil je stil udobnosti. Namještaj je tapaciran ili prekriven odgovarajućim prekrivačima. Rukohvati su obli, ako koristite prekirvače potražite one sa suknjicama koje polaze neposredno ispod jastuka ili sjedišta. Duža suknjica izdužiće namještaj i izdvojiti ga iz gomile. Dva manja klub stolića su bolja nego jedan veliki. Bočni stolići smješteni uz sofu neke budu višlji i tanji. Namještaj bi trebao biti u bijeloj ili nekoj svjetlijoj boji. Namještaj u antikvarno-bijeloj boji je takođe popularan. Uobičajena je upotreba starih predmeta koje ste prenamjenili.

TKANINE I TEKSTURE

Čipka, somot, cvjetni uzorak i izlizani orijenatlni tepih su ključni elementi kod uređenje dnevnog boravka u shabby chic stilu. Da ne biste enterijer učinili prenatrpanim fokusirajte se na boje, pastelne i izblijedjele, a količinu dezena svedite na minimum. Cilj je da se niti jedan komad namještaja pretjerano ne ističe. Da biste prostor učinili interesantnijim upotrijebite namještaj od peletenog pruća, npr. sto ili stolicu.

DEKORACIJE

Dekoracije su nakit svake sobe. One se dodaju nakon što završite sa bojama, namještajem i tkaninama. Dekoracije u dnevnom boravku u shabby chic stilu nemaju nikakvu ulogu, one samo trebaju da budu lijepe. Mogu da budu metalne, keramičke, porcelanske ili pak tapiserije. Ako imate malu dnevnu sobu i ako je zatrpate malim dekoracijama ona će izgledati još manja. Manje je više.

Shabby chic stil je nježan, ženstven, romantičan. Idelan je za proljeće i ljeto. Nekoliko ideja koje smo vam pripremili nadamo se da će vam biti inspiracija.

Tagged under

Leave a Reply