Dizajniranje i uređenje garsonjere

Garsonjera je najmanja stambena jedinica površine od 20-40m². Najčešće se sastoji od jedne prostorije koja ima više funkcija i kupatila. Dizajniranje i uređenje garsonjere je izazov ali i zabava.

Imajte na umu da iako jedna prostorija, ona mora da ima bar dvije funkcionalne cjeline. Ne pretrpavajte vašu garsonjeru sa namještajem, “manje je više”. Prije nego što išta uradite razgraničite funkcionalne cjeline. Prvo na papiru, naravno. Najbolji način da podijelite sobu je sofom tj. kaučom. Na naslon sofe uvijek možete staviti komodu, ali pazite na šarinu. garsonjera_3Sobu možete vizuelno podijeliti i bojama.

Garsonjere ne podnose haos i nered! Ako imate dio u jednom dijelu garsonjere, npr. dio koji vam služi kao spavaća soba logično je da će se ob vidjeti u cijelom stanu. Zbog toga dobar plakar, ali i dovoljno velik, prijeko je potreban. Poželjno je da u stanu imate dovoljno mjesta za odlaganje stvari npr. police ugrađene u bočne strane sofe, police na zidu, iskoristite niše koje bi inače bile gubitak dragocjenog prostora pretvarajućih ih u mini plakare.garsonjera_8 Ne zaboravite kuhinju održavati urednom. Redovno perite posuđe i iznosite đubre. Kuhinja neka bude mjesto druženja sa prijateljima jer ćete uvijek naći mjesto gdje možete postaviti šank.garsonjera_4

Koliko vam često dolaze gosti? Multifunkcionalan namještaj je najbolje rješenje za garsonjere. Kupite sofu na razvlačenje. Kad tad zatrebaće vam dodatno mjesto za spavanje. Također, korištenjem sofe na razvlačenje imate mogućnost da garsonjeru uredite bez spavaćeg dijela.garsonjera_2 Garsonjera ne znači da se morate odreći nekih stvari koje su vam možda bitne kao što su: knjige, biljke, akvarijum…

Ogledala su vaše tajno oružje u maksimiziranju prostora. Velika ogledala sa zanimljivim ramovima obaviće posao. Nekoliko ogledala učiniće vaš prostor duplo većim. U maksimiziranju prostora pomoći će vam trodimenzionalno razmišljanje. Prestanite misliti samo na kvadraturu poda, postoji prostor i iznad njega.garsonjera_1 Uređenje garsonjere ponekad može da izgleda kao posao za mađioničara. Moraćete da pretvorite jedan prostor u njegovu suprotnost. Uz malo truda vaša garsonjera će izgledati ljepše i funkcionalnije od mnogo većih stanova.

Tagged under

Leave a Reply