Dizajniranje i planiranje krovne terase

Ako živite u zgradi, nemate balkon, vaš kvart nema uređene zelene površine… u jednom trenutku ćete poželjeti da blizu svoga stana imate svoje malo zeleno utočište. To utočište može biti krovna terasa vaše zgrade.


Krovna terasa je skriveni, u većini slučajeva neiskorišten prostor, koji za vas i vaše susjede može značiti bijeg iz gradskog sivila. Krovna terasa pruža mogućnost ljubiteljima prirode da se na lak način povežu sa njom. Međutim postoje neka ograničenja na koja ćete morati obratiti pažnju.

  • Prvo ograničenje je da dobijete saglasnost stanara zgrade da uredite cijelu krovnu terasu ili bar jedan njen dio. Ali ovo ne mora da bude ograničenje, naprotiv, u uređenju vam se mogu pridružiti i ostali stanari.
  • Drugo ograničenje je nedostatak zemlje, odnosno podloge gdje ćete saditi biljke. Jasno vam je da vam je jedini izbor sadnja u saksije.
  • Treće ograničenje na koje morate obratiti pažnju je izloženost suncu i vjetru. Krovna terasa je izloženija ovim dvama faktorima nego što je to slučaj sa vrtovima koji se nalaze na zemlji.
Blizu mjesta za sjedenje postavite saksije sa aromatičnim biljkama

Blizu mjesta za sjedenje postavite saksije sa aromatičnim biljkama

Sasvim je sigurno da će krovna terasa uskoro postati vaše omiljeno mjesto za odmor. Biljke sadite u grupama, na taj način ćete ih zaštiti od isušivanja i hladnoće. Takođe, grupišući biljke postići ćete da krovna terasa izgleda zelenije, skoro kao uobičajen vrt.

Što se tiče dekorativnih elemenata nekoliko njih je vrlo važnih. Jedan od najvažnijih je zaštita od neželjenih pogleda. Ako živite u nizu zgrada od kojih je vaša najniža, neće vam prijati radoznali pogledi sa prozora drugih zgrada. Jedno od rješenja je sadnja visokih biljaka u velike saksije. Drveće i visoke biljke će vam pomoći da se zaštitite, ono će takođe zaštititi manje biljke od jakog sunca i vjetra. Svaki vrt na krovnoj terasi treba da ima i mjesto gdje će biti smješteni stol i stolice ili klupa,a možda i poljski krevet ili ležaljka. Postavite vrtni namještaj u zavjetrinu, ispod drveća. Svaka zaštita je dobrodošla. Takođe, u blizini vrtne garniture stavite saksije sa aromatičnim biljkama kao što je lavanda, bosiljak, ruzmarin… u jednom trenutku bićete zahvalni za ovu ideju. Jedna od najbitnijih stvari za izgled vrta je izbor saksija. Saksije neka budu različite veličine. Imajte slobodu da upotrijebite saksije od terra cotta, limene, plastične, drvene… Kao što smo rekli, saksije uvijek grupišite, ako vam se ne svidja izgled jednostavno saksije izpremještajte. I na kraju vam ostaje izbor materijala kojim ćete obložiti pod. Ako imate lijepe betonske ploče na krovu podne obloge vjerovatno nisu neophodne, ali ako želite uvijek možete da stavite decking drvene podloge ili kompozitne, vještačku travu… Možete i da kombinujete materijale npr. oblutke i decking drvene obloge ili kompozitne. Za stare zgrade preporučujemo decking drvene obloge ili kompozitne koje su znatno lakše od kamenih ili betonskih ploča.

Na kraju vam ostaje da uživate u svome krovnom vrtu.

Tagged under

Leave a Reply