Dizajniranje dvorišta – grmlje

Grmlje je kostur svakog dobro dizajniranog dvorišta. Ono je najčešće pozadina za cvijeće i druge strukture u dvorištu. Grmlje nažalost ima prizemnu reputaciju da je dosadno i da služi samo za popunjavanje rupa u dizajnu. Na svu sreću vremenom se taj odnos prema grmlju mijenja i grmlje je danas izuzetno važno jer stvara kontinuitet u dizajnu dvorišta. Taj kontinuitet je u stvari ponavaljanje pojedinih vrsta na više mjesta kako bi istaklo dvorište kao cjelinu a ne kao skup pojedinih dijelova.

Baš kao i druge vrtne kulture i grmlje, ili žbunje ako volite, ima određene potrebe za vlagom, svjetlom i određenim tipom tla. Prije sadnje je sve to potrebno razmotriti a u skladu s tim koju ste vrstu grmlja izabrali. Posebno je potrebno paziti na količinu direktne sunčeve svjetlosti koja je potrebnacvjetajućem grmljuGrmlje koje cvjeta posađeno uhlad ili će dati vrlo malo cvjetova ili neće uopšte cvjetati. Takođe, grmlju je potrebno određen prostor da raste. Prilikom sadnje obratite pažnju na deklaraciju. Ako određenom grmlju namjenite mali prostor vrlo je vjerovatno da ćete ga u skorijoj budućnosti morati presaditi.

Izbor odgovarajuće vrste grmlja je od presudne važnosti. Cvjetajuće grmlje osigurava pregršt cvjetova u periodima kada cvjeta. Neko grmlje cvjeta odmah poslije zadnjeg mraza, dok drugo može da cvjeta u kasnu jesen dajući boju umornom zelenilu.

Napravite izbor koje ćete grmlje posaditi. Osnovna uloga je da će grmlje dati pozadinu vašim cvjetnicama. Ovo zelenilo će biti trajna scenografija vašim cvjetnim gredicama i stabilizovaće vaš dizajn. Upotrijebite isto grmlje na različitim mjestima kako biste povezali dizajn. Razmislite o dizajniranju pejzaža oko određenog grmlja sa komplementarnim jednogodišnjim i višegodišnjim cvjetnicama. Naravno, grmlje može da bude i samo za sebe a ono različitih boja lišća biće posebno zanimljivo.

Prilikom kupovine grmlja pazite da bude zdravo i da treba onoliko svjetlosti koliko će imati na mjestu gdje ga namjeravate posaditi. Prije sadnje pripremite zemljište. Ako uređujete vrt od početka prije sadnje sve dobro prekopajte i usitnite zemlju. Zatim preko zemlje naspite sloj komposta koji će pomoći da lišće vašeg grmlja bude zdravo i krupno. Žbunje se sadi kao i drvo i bitno je ispoštovati sva uputstva proizvođača.

Na kraju zalijte biljke, ako ste planirali navodnjavanje razvucite crijevo i pospite zemlju sa malčom.

Tagged under

Leave a Reply