Dizajnirajte vrt koji ne zahtjeva održavanje

Tačnije govoreći, vrt koji se ne mora održavati ne postoji, ali postoje vrtovi koji zahtjevaju vrlo malo održavanja. Trik je u kreiranju vrta koji se lako održava a da je opet dovoljno interesantan da bi provodili vrijeme u njemu odmarajući ili družeći se sa prijateljima.

vrt14 Da bi ovakav vrt bio interesantan moraćete se potruditi da napravite igru nivoa zemljišta i upotrijebite raznolike materijale. Prilikom izbora biljaka biraćete one koje su zelene cijele godine ali ne zahtijevaju pretjeranu brigu. Održavanje se svodi na čišćenje oko biljaka jednom mjesečno nakon orezivanja. Ako dvorište nećete koristiti da bi se igrali odbojke ili nogometa, podjela dvorišta će dosadan četvorougao učiniti mnogo zanimljivijim. Pitate se kako podijeliti dvorište a ne učiniti ga manjim? Jednostavnost dizajna pomaže. Također, upotrijebite različite materijale i dodajte neke zanimljive detalje.

vrt12 Omekšajte dijelove vrta sadnjom biljaka. Dodajte visoke biljke između dvije različite vrste materijala, npr. između šljunka i pločica. Ove biljke će vrtu dodati visinu, hladovinu i boju. Ako želite da oživite vrt i dodate još malo dodatne boje, to možete uraditi bojenjem betonskih dijelova vrta. Koju boju izabrati? Za klasične vrtove izaberite tonove koji se slažu sa prirodnim okruženjem kao što su svijetlo plava, zelena ili krem. Ako vam je vrt modernog stila izaberite neku kontrastnu boju kao npr. siva, crna, crvena pa i ljubičasta. Šta god izaberete, cij je da fokus stavite na biljke. Ako niste sigurni koju boju izabrati primijenite jedan trik, komade papira ofarbajte u boju koju ste zamislili i onda ih položite na mjesto koje treba da bude ofarbano, vidite odgovara li boja ili ne.

vrt11 Kako dodati intrigantnost vrtu? Biljke sadite u pravilne geometrijske oblike ili u redove. Prilikom sadnje, oko biljaka pospite pokrivku za tlo, a ako imate mogućnost ugradite sistem navodnjavanja kap po kap.  Na kraju postoji još samo jedan zaključak, jednostavnost i igra boja i tekstura je ključ uspjeha u kreiranju vrta koji zahtjeva vrlo malo održavanja.

Tagged under

Leave a Reply