Dekorativna tehnika bojenja zidova – rđa

Dekorativne tehnike bojenja zidova omogućuju brze i lake promjene dizajna vašeg doma. Pokazaćemo vam kako da na lak način svoj zid prefarbate u boju koja najviše podsjeća na rđu. Kada kažemo rđa, pomislite na oksidaciju želejza. Međutim, to ovdje nije slučaj.

Radi se o nanošenju dvije boje “mokro na mokro” direktno na zid. Metalne čestice silicijuma, pijeska i pigmenta i način nanošenja boja četkama na zid, daće efekat boje rđe. Zid će dobiti prirodan izgled i blago grubu teksturu.

boja_rdje_1 1 Za ovu tehniku će vam trebati dvije boje koje sadrže metalni pigment. Upotrijebite boju pomorandže ili rđe i neutralnu tamno sivu boju, kao na slici.

boja_rdje_2 2 Na manju površinu širom četkom nanesite sloj tamnije boje koja predstavlja bazu. Zid premažite linerano ili u vidu ikseva. Vrlo je bitno da zauzmete manju površinu jer ćete morati drugu boju nanijeti dok se prva još nije sasušila.

boja_rdje_3 3 Na vlažnu podlogu potom nanesite i drugu boju, boju pomorandže ili rdje. Nanesite je četkom iste širine i na isti način kao i bazu.  Struktura i intenzitet može se odrediti tehnikom bojenja.

boja_rdje_44 Pošto prijeđite zid i sa drugom bojom, prijeđite ga potom i suhom četkom.

Posavjetujte sa stručnim licima u vezi izbora boje, u nekim prodavnicama boje možete naći već gotov set za dekorativno bojenje zida u boji rđe.

Tagged under

Leave a Reply