Da li je vaša spavaća soba uzrok nesanici?

Sve izgleda bolje nakon dobrog sna. Od šest do osam sati sna ne samo da će vas održati svježim i budnim već će pozitivno uticati na vaše cjelokupno zdravlje. 

Prema različitim izvorima nedostatak sna može da dovede do:

  1. debljanja,
  2. stresa,
  3. povećanja rizika za dobijanje povećanog krvnog pritiska,
  4. slabljenja imunološkog sistema,
  5. lošeg kavliteta života,
  6. oštećenje pamćenja i moždanih funkcija,
  7. slabljenja koncentracije,
  8. slabljenje pažnje…

Krevet u spavaćoj sobi postoji s razlogom, da kada ustanete iz njega da budete odmorni. Spavaća soba igra veoma bitnu ulogu u prevenciji nabrojanih problema. Skoro trećinu života provodimo spavajući stoga preduzmite korake da vašu spavaću sobu učinite funkcionalnom. Najbitniji faktori u ovome su: temperatura, zvuk, svjetlo i vaš krevet.

Temperatura

Idealna temperatura u spavaćoj sobi tokom spavanja je između 13ºC i 23ºC. Iako idealna temperatura za spavanje varira od osobe do osobe, prema nekim istraživanjima, temperatura pogodna za spavanje je ona na nižem dijelu temperaturne skale. Prije nego krenete na spavanje termostatom regulišite temperaturu prostorije da je oko 10ºC niža od uobičajene temperature tokom dana. Ako nemsate termostat jednostavno otvorite prostor kako bi spustili temperaturu prostorije.nesanica3 Tokom ljeta, za vrijeme sparnih noći, upalute klimu i rashladite sobu.Pidžama je u nekim periodima godine poželjna, ali nekad može stvoriti pregrijavanje tijela. Neki naučnici koji su proučavali san i spavanje preporučuju da se spava bez ikakve odjeće, nago, a toplotu da obezbijedite samo dekom.

Zvuk

Dok neke bilo koji neuobičajen zvuk može držati budnim cijelu noć, drugi će spavati i pored

konstantne buke. Ako je neki zvuk konstantan iz noći u noć on vremenom postaje normalan za nas i neće nam smetati kod spavanja. Zbog toga stanovnici gradova koji su naučili na buku saobraćaja vrlo loše spavaju na odmoru u potpunoj tišini. Smanjite nivo zvuka zatvaranjem prozora i vrata. Ako vam to ne pomogne kupite čepove za uši, njima ćete smanjiti zvuk hrkanja partnera, prometa iz okolnih ulica, televizije iz susjednog stana, bučnih komšija …

Svjetlost

Što je tamnija soba to ćete bolje spavati. Noćna svjetla ostavite u hodniku ili u kupatilu nikako iznad kreveta ili u spavaćoj sobi, pa ni ono prigušeno. Izlaganje dnevnoj svjetlosti reguliše ciklus spavanja, budite sigurni da ste upili dovoljno dnevne svjetlosti koja će pomoći lučenje hormona tokom noći, kao što je melatonin. Investirajte u kvalitetne roletne ili venecijanere. Ako vam je san potreban tokom dana, jer radite noćnu smjenu, kupite noćnu masku. Najmanje sat vremena prije spavanja isključite televizor ili kompjuter.Man using laptop in bed as his wife tries to sleep Svjetlost koju isijavaju prouzročiće nesanicu, pa nećete moći odmah da zaspite.

Krevet

Ako spavate na grbavom, pohabanom dušeku (madracu) vrijeme je da kupite novi. Madrac ili dušek je veoma važan za kvalitet sna. Madrac koji je nekome udoban ne mora da znači da će biti udoban i drugome. U biti madrac mora da ponudi dovoljno čvrstu podršku za vaše tijelo, dovoljno prostora i  udoban površinski sloj koji se ne grije. Nemojte da vas bude sramota da prilikom kupovine madraca testirate svaki madrac bar 15 minuta! Kada kupite odgovarajući madrac kupite odgovarajuću posteljinu. Izaberite posteljinu koja odgovara godišnjem dobu i klimi. Jastuk mora da vam da podršku vratu u neutralnom položaju.  Deka ili jorgan ne smije da bude težak.

Svrha spavaće sobe je da vam omogući dobar san. Nemojte olako shvatati upozorenja na loš san, poduzmite akciju odmah.

Tagged under

Leave a Reply