Da li je sad pravo vrijeme da kupite stan ili kuću?

Postoji mnogo ljudi koji će iskoristiti recesiju za kupovinu svog novog doma. Ukoliko ste i vi jedni od njih uvjereni smo da ste i sami svjesni benefita ali i rizika ulaska u ovakvu poslovnu transakciju.

Osnovni razlog kupovine nekretnine u ovom vremenu ekonomske krize je niža cijena na tržištu.

Zašto su cijene stanova niže? Investitori nisu u mogućnosti prodati novosagrađane stanove ili stanove u izgradnji, jedini logičan korak koji mogu preduzeti je da spuste cijene kvadratnog metra i na taj način ostanu u poslu. Dobra ponuda ne smije da se odnosi samo na cijenu stana. Morate šire da sagledate situaciju i da svoje interese zadovoljite u potpunosti (lokacija, kvalitet gradnje, spratnost objekta, parking…).

[pullquote]Odredite raspon cijena kvadratnog metra. Nikad ne ulazite u nadmetanja![/pullquote]Uvijek, prije bilo kakvog ulaska u traženje nekretnine, ispitajte tržište. Izaberite oblast ili naselje gdje želite da bude vaš novi dom. Ispitajte kolika je cijena kvadratnog metra. Odredite raspon cijena kvadratnog metra. Budite organizovani, unaprijed pronađite notara koji će varšiti imovinsko pravne poslove oko prenosa vlasništva. Nađite banku sa kojom ćete sklopiti kreditni aranžman, dogovorite sa kreditnim službenikom koliko brzo se mogu završiti formalnosti.

Prilikom traženja adekvatnog stana obratitet pažnju na “motivirane” prodavce. Ko su “motivirani” prodavci? Ukoliko prodavac želi da što prije proda stan on je spreman na određene kompromise. On npr. može da nekim dijelom učestvuje u plaćanju određenih troškova i poreza. Obično su “motivirani” prodavci oni, čiji je oglas za prodaju nekretnine prisutan više mjeseci, koji su u međuvremenu mijenjali cijenu više puta, na niže. “Motivirani” prodavci su oni koji su angažovali više agencija za nekretnine. Vrlo je teško reći koliko možete na ovaj način da zaradite jer to prvenstveno zavisi od vaše sposobnosti pregovaranja.

Nikad ne ulazite u nadmetanja! Pored te nekretnine koja va se svidja postoji još mnoštvo drugih, nadmetanje je odličan način da izgubite novac!

I posljednja stvar na koju trebate obratiti pažnju je vaša ekonomska situacija. Prilikom odluke da uđete u kreditno zaduženje budite sigurni da je vaš posao siguran i da rata ili anuitet neće preći 35% vaših primanja!

Tagged under

Leave a Reply