Cvjetajuće grmlje za vaš vrt

Grmlje je nevjerovatno dekorativno sredstvo za vaš vrt. Ukoliko želite mnogo boje, oblika ne samo u proljeće već i u jesen, ali i zaklon i privatnost u vašem dvorištu onda su različite vrste grmlja idealne za vas.

Grmlje je kao kostur svakog vrta. Ono se najčešće koristi kao druga linija biljaka koja čini pozadinu drugom cvijeću. Pri izboru grmlja pazite na klimu u području gdje živite jer su grmolike biljke najčešće višegodišnje. Ukoliko želite da uzgajate neke biljke koje vole toplija područja uzgajajte ih u većim saksijama i imajte prostor gdje ćete ih spremiti u zimskom periodu.

Ljetni jorgovan.

Ljetni jorgovan.

Buddleja ili poznatija kao ljetnji jorgovan – jedna od najmirisnijih biljaka koju ćemo ovaj put predstaviti. Brzo rastuća biljka čija je visina oko 120cm. Bogata je cvjetovima različitih boja: ljubičaste, plave, boje lavande, bijele, ružičaste. Grozdovi cvjetova su dugački i do 20-ak cm. Voli sunčana mjesta i ne zahtijeva posebnu brigu. Ako želite da cvjeta čitavo ljeto redovno uklanjajte cvjetove koji prolaze. Sadi se u dobro dreniranu zemlju pomiješanu sa kompostom, najčešće u proljeće. Razmak između biljaka ne bi smio biti  manji od 1,5m.

Hydrangea

Hydrangea paniculata

Hydrangea paniculata iz grupe hortenzija – je vrlo visok žbun može da naraste do 3 metra, međutim može da se orezuje. Ovo je grmlje koje bogato cvjeta, cvjetovi su različitih boja, od bijele, boje limuna do ružičaste, plave. Pogodna je za skoro sva područja jer zahtijeva samo par sati svjetlosti, međutim ipak je posadite na sunčano mjesto ako želite bogatu krošnju. Sadi se u rano ljeto ne isuviše duboko. Najbolje je kupiti Hydrangea u cvijetu kako bi vidjeli kako cvjeta.

Oleander.

Oleander.

Oleander – je grmlje karakteristično za primorske krajeve, visine 1-5m. Cvjetovi su najčešće crvene i bijele boje različitih nijansi. Lišće je usko i dugačko. Lako se razmnožava reznicom. Možete je uzgajati i u unutrašnjosti ali u većim saksijama a pri prvim mrazevima unesite je u zaštićen prostor. Oleander zahtijeva sunčano mjesto ako želite da cvjeta, umjereno zalijevanje. Kako bi cvjetao čitavo ljeto uklanjajte cvjetove koji su prošli.

Hydrangea macrophylla.

Hydrangea macrophylla.

Hydrangea macrophylla – još jedna hydrangea koju predstavljamo. Raste do visine od 2m, dosta široko u obimu do 2,5m. Cvjeta čitavo ljeto. Cvjetovi su prvo u zelenoj boji pa se postepeno mijenjaju u plavu, ljubičastu, ružičastu boju. Da pospiješite cvjetnot uklanjajte glavice cvjeta koje počnu prolaziti. Zahtijeva mnogo vode, pa budite spremni da je zalijevate svakodnevno tokom ljetnjih mjeseci. Može da raste i na sjenovitim mjestima.

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus, sirijska ruža ili baštenski hibiskus – vrlo često grmolika biljka kod nas. Sadi se u proljeće. Bogato cvjeta od kasnog ljeta do kasne jeseni. Cvjetovi su ljubičaste, plave, boje lavande. Cvjetovi imaju izgled tropskog cvijeća. Može da se orezuje na željeni oblik ali ne isuviše jer orezivanje usitnjava cvijet. Orezuje se zimi.  Voli sunčane pozicije u vašoj bašti. Podnosi velike vrućine.

Spirea Japonica Little Princess.

Spirea Japonica Little Princess.

Spirea Japonica Little Princess – morali smo navesti čitav naziv pošto postoji veliki broj varijateta, ova sorta spiree cvjeta u bijeloj boji. Vrlo je dekorativna. Visina joj je oko 1,5m. Traži sunčana mjesta, eventualno malo sjenovita. Cvjeta od jula do septembra. Ne bi je trebalo orezivati zbog njenog izgleda “žalosne vrbe”.

Tagged under

Leave a Reply