Cvjetajuće grmlje koje će vas obradovati u proljeće

Da li ste u potrazi za grmljem koje će dati visinu i boju vašem vrtu sljedećeg proljeća? Pripremili smo deset cvjetajućih grmova koji će vas već sa prvim toplim vremenom obradovati sa mnoštvom cvjetova. Nisu samo proljećne cvjetnice biljke koje će cvjetati u rano proljeće. Postoji mnogo vrsta višegodišnjih biljaka, a među njima i grmlja, koje će u rano proljeće obojiti vaše dvorište. Prije sadnje saznajte šta određene vrste grmlja zahtjevaju kako biste im pružili najbolje uslove za rast.

cvetajuce grmlje1

Fothergilla gardenii – grm sa svijetlo zelenim listovima. Cvjeta bijelim cvjetovima koji liče na četku. Sadi se na sjenovita ili malo sjenovita mjesta. Izuzetno dekorativan grm i u jesen.

cvetajuce grmlje2

Forsythia – je dobro poznat grm u našim područjima. Cvjeta u rano proljeće mnoštvom žutih cvjetova. Grm se može lako oblikovati. Vrlo brzo raste. Najbolje ju je saditi na dobro osunčano mjesto.

cvetajuce grmlje3

Spiraea prunifolia – mnogima omiljen grm. Raste kaskadno a u proljeće cvjeta mnoštvom bijelih cvjetova. sadi se na sunčana mjesta. I poslije cvjetanja je dekorativan grm posebno u jesen.

cvetajuce grmlje4

Rhododendron i Azalea – za razliku od zimzelenogrododendrona azaleji opada lišće. Treba ih saditi na sjenovita ili malo sjenovita mjesta. Cvjeta raznim bojama u zavisnosti od sorte.

cvetajuce grmlje5

Daphne x burkwoodii – je grm koji će u rano proljeće zasjeniti sve druge biljke zbog mnoštva cvjetova. Vrlo lijepo miriše. Najbolje ju je saditi na blago sjenovita mjesta.

cvetajuce grmlje6

Kolkwitzia amabilis – je grm koji se već vijekovima uzgaja u vrtovima a posljednjih godina je doživio veliki povratak. Grančice su tanke i blago savijene na kojima se u proljeće pojavi mnoštvo zvonastih pink cvjetova. sadi se na sunčano mjesto.

cvetajuce grmlje7

Camellia – dok neke cvjetaju u kasnu zimu druge počinju da cvjetaju u rano proljeće. Cvjetovi su perfektong oblika. Listovi tamno zeleni i sjajni. Cvjeta u: bijeloj, pink, crvenoj i narandžastoj boji. Kamelije je najbolje saditi u hlad ili poluhlad.

cvetajuce grmlje8

Ceanothus – daje plave cvjetove i po tome je ovaj grm jedinstven. Sadi se na sunčana mjesta a dobro podnosi i sušu.

cvetajuce grmlje9

Chaenomeles spp. – ako ste u potrazi za grmom crvenih cvjetova onda je Chaenomeles spp. za vas. Cvjetovi se pojavljuju prije listanja. Novije sorte su bez trnja. Vrlo dobro podnosi sušu. Sadi se na sunčane pozicije ili na malo sjenovita mjesta.

cvetajuce grmlje10

Viburnum opulus – za kraj smo ostavili još jedna omiljeni grm u našem regionu. Cvjeta u proljeće cvjetovima bijele boje grudvastog oblika. Viburnum je dekorativna biljka i u jesen a najbolje raste ako se posadi na sunčano mjesto.

I da ne zaboravimo, sada je pravo vrijeme da posadite ovo grmlje u svoj vrt kako bi do proljeća razvilo korijenov sistem.

Tagged under

Leave a Reply