Cvijeće koje možete da sadite u aprilu

U aprilu možete saditi veliki broj biljaka. Pročitajte naš vodič za planiranje vrta.  Kada ste isplanirali vrt, neophodno je da izaberete biljke koje ćete saditi. Ukoliko želite da vam vrt bude čitavo ljeto prošaran cvijećem posadite nešto od onoga što vam preporučujemo.

Maćuhice ili dan-noć.

Maćuhice ili dan-noć.

Maćuhice, dan-noć ili Viola tricolor subsp. hortensis, postoji veliki broj oblika i boja. Pošto su niske, idealne su za ivice cvjetnih leja. Sade se čim mrazevi prođu.

Lobelija je idealna biljka i za vrt i za balkon.

Lobelija je idealna biljka i za vrt i za balkon.

Lobelija, je biljka koja voli zasjenjene dijelove vrta. Cvjetovi su sitni i plavi, kada se osuše odsjecite ih da pospješite novo cvjetanje. Biljka je niska i idealna je za rubne dijelove cvjetnih leja.

Petunije se mogu naći u velikom broju boja. Napravite cvjetni tepih.

Petunije se mogu naći u velikom broju boja. Napravite cvjetni tepih.

Petunije, o njima smo već govorili dosta puta. Veliki broj boja i oblika su idealni za svaki vrt. Traže redovno zalijevanje i uklanjanje prošlih cvjetova kako bi tokom čitavog ljeta bile u punom sjaju.

Cinije se mogu naći u velikom broju boja i oblik cvjeta. Latice su poredane jednoredno ili višeredno.

Cinije se mogu naći u velikom broju boja i različitih oblika cvijeta. Latice su poredane jednoredno ili višeredno.

Cinije, biljka koja je srednje visine voli sunčana mjesta. Postojie različite boje i čine je idealnom biljkom za vrt i sadnju u aprilu. Sadi se direktno u zemlju a možete ih kasnije i presađivati. Cinije vole sunce ali vole i da se redovno zalijevaju.

Kadifice.

Kadifice.

Kadifice ili Tagetes, uglavnom cvjetaju u žutoj, narandžastoj ili bijeloj boji. Mogu biti različitih visina ali najčešće oko 20-ak cm. Kadifice su u stvari grmići sa velikim brojem cvjetova, stoga ih sadite na mjestima gdje želite da budu gusto zbijeni cvjetovi. kadifice vole sunce ali takođe moraju se redovno zalijevati.

 

Ukoliko imate balkon, slobodno koristite ovo cvijeće i za ukrašavanje vašeg balkona.

Tagged under

Leave a Reply