Cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto – petunija

Ako želite biljku na svom balkonu koja će imati više cvjetova od lišća, petunija je upravo to. Već duži niz godina, pored pelargonija, petunije su omiljeno balkonsko cvijeće.

Svake godine se pojavljuju nove izdržljivije sorte petunija i nove boje.

Svake godine se pojavljuju nove izdržljivije sorte petunija i nove boje.

Već smo vam pokazali da se petunija može saditi i u vrtu sad ćemo malo više posvetiti pažnje petuniji kao balkonskom cvijeću. Petunije imaju toliko boja da su mogućnosti slaganja boja beskrajne, plave, ljubičaste, ružičaste, crvene, žute, bijele ali postoje i dvobojne ljubičasto-bijele, crveno-bijele, žuto-bijele…

Petunije se sade u humus u saksije promjera od 7 do 9cm ili u korita od 40cm sa razmakom od 15cm između biljaka, vole sunčana mjesta. Ne podnose vrućine pa ih treba tokom ljetnih mjeseci svakodnevno zalijevati a nekad i dva puta dnevno. Ako želite da imate petunije bogate cvjetovima prihranjujte ih tečnim gnojivom za petunije bogatim željezom jednom sedmično. Ako su listovi blijedi i svijetli, te se na njima jasno raspoznaju lisne žile znači da dohrana nije dovoljna. Cvjetaju od ranog ljeta do početka jeseni, redovno im treba kidati cvjetove koji su se osušili što im povećava cvjetnost. Rastu u visinu tj. dužinu od oko 20cm. Ukoliko želite da idu više u širinu, makazama im skratite vrhove. Listovi su im dlakavi i ljepljivi.

Na balkonima se uglavnom sade puzave petunije i to surfinije, one su nešto otpornije na bolesti. Popularne su i sorte petunija sa sitnijim cvijetovim kao što su: calibrachoa, milion bells i carillion. Viseća petunija conchita izgleda poput cvjetne lopte.

[pullquote]Ako želite da imate petunije bogate cvjetovima prihranjujte ih tečnim gnojivom za petunije bogatim željezom jednom sedmično. [/pullquote]Razmnožavaju se reznicom ili sadnjom u plastenicima. Sjeme je potrebno posaditi u supstrat pH5,5-5,7 krajem februara, treba mu nekih dvadesetak dana da naraste do veličine kad se presađuje, pikira, u saksije. Da bi dobili zdravu biljku potrebno im je dosta svjetlosti. Za vrijeme nicanja temperatura supstrata ne bi smjela biti niža od 24°C, po nicanju temperatura supstrata se spušta na 18°C. Pikira se u supstrat pH 6. Petunijama je potrebno dosta vode. Potrebno vrijeme od sadnje do cvjetanja je 3 mjeseca. Ovo su samo osnovne informacije ukoliko želite sami da sadite petunije, naravno uvijek možete da kupite gotove.

Pridržavajte se naših savjeta i čitavo ljeto ćete imati najbogatiji balkon.

Tagged under

Leave a Reply