Cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto – pelargonija

Pelargonija se kod nas najčešće uzgaja kao balkonsko cvijeće. Ako želite da vaš balkon bude čitavo ljeto pun raznobojnog cvijeća, pelargonije su pravi izbor. U različitim krajevima ima drugačije nazive, muškatla, čoketa, žeravak…

Dve su osnovne grupe puzavice i grmolike (zonale) pelargonije. Puzavice imaju glatko lišće i kao što im ime kaže rastu u vidu puzavice. Grmolike imaju baršunasto lišće i rastu u vidu grma do visine 90cm. Ovo balkonsko cvijeće može se naći u velikom broju boja. Cvjetovi su jednoredni ili višeredni. Cvjetaju od ranog ljeta do kasne jeseni.

Pelargonije će vam cvjetati čitavo ljeto.

Pelargonije će vam cvjetati čitavo ljeto.

Pelargonije sadite u dobro dreniranu zemlju, u supstrat napravljen specijalno za njih ili mješavinu koju ćete samo napraviti. U zemlju za cvijeće pomješajte pijeska ili perlita u omjeru 1:7 (1 dio pijeska i 7 dijelova zemlje za cvijeće).  Ako je više biljaka u jednoj saksiji razmak između njih neka bude 15-ak cm. Pelargonije stavite na sunčanu poziciju. Zalijevajte svakodnevno tokom velikih vrućina, pelargonije ne vole isuviše vlage pa ih zalijevajte tek kad vidite da je površinski sloj zemlje na dubini od 1-2cm suh. Da bi pospješili i produžili cvjetnost redovno uklanjajte cvjetove koji su prošli. Prihranjujte sredstvima za prihranu pelargonija dva puta mjesečno,  koja se mogu naći u svakom bolje opremljenom tržnom centru. Ukoliko imate potrebu prihranjujte ih i češće. Ne prskajte ih po lišću.

Najlakše razmnožavanje je

Najlakše razmnožavanje je reznicom.

Pelargonije se najlakše razmnožavaju reznicom. Pelcer uzmite u periodu od jula do avgusta. Pelcer ne smije da ima ni pupove ni cvjetove, treba da bude dug bar 5cm i da ima više od 4 lista. Posadite ih u zemlju na dubinu od bar 2cm, zalijte i napravite mali plastenik nad saksijom. Nemojte držati saksiju na suncu. Naime, zasićena atmosfera koja se stvara ispod najlona pogoduje ožiljavanju. Kada se prime, obično poslije dvije sedmice, rasadite ih u veće saksije.

Po završetku sezone ako želite svoje pelargonije da sašuvate za sljedeću godinu skratite ih na visinu tj. dužinu od 20cm. Ostavite ih na zatvoreno, zaštićeno, mjesto potpuno tamno ili polu tamno. Ne zalijevajte ih do proljeća. Poželjno je da pelargonije zamijenite novim mladim biljkama svake druge godine jer svakom godinom sve se više udrvenjuju i gube na kvalitetu.

Zasadite ih što više i uživajte u ovom raskošnom cvijeću cijelo ljeto.

attribute_pa_color:
yellow
Tagged under

Leave a Reply