Cvijeće koje cvjeta cijelo ljeto – impatiens

Impatiens ili nedirak ili pistika ili lepi Jova, zaista mnogo sinonima za ovu biljku. Impatiens je jednogodišnja biljka koja se može uzgajati i kao kućno i kao vrtno cvijeće. Cvjeta od proljeća do kasne jeseni u mnoštvu različitih boja: crvenoj, ružičastoj, bijeloj, ljubičastoj…  

Impatiens je cvijeće idealno za hlad.

Impatiens je cvijeće idealno za hlad.

Impatiens je biljka koja voli sjenovita mjesta i dosta vlage. Presađuje se u vrt poslije desetog maja, ne podnosi hladno vrijeme. Zemljište mora biti bogato humusom, dobro drenirano i vlažno. Što ih bliže sadite jednu drugoj to će biljke biti više. Rastu do nekih 20cm u visinu. Najbolje je da ih sadite na udaljenosti od 30cm jednu od druge. Dobro je prilikom sadnje u zemlju dodati gnojivo kako bi im pomogli u rastu. Razmnožavaju se sjemenom ali i reznicom.

Konstantno zalijevanje je vrlo važno za impatiens. Ako ste ih posadili na sunčano mjesto moraćete ih vrlo često zalijevati. U saksijama ćete ih morati takođe često zalijevati, tokom ljetnjih mjeseci i dvaputa dnevno. Prihranjuju se, u saksijama jednom sedmično a u vrtu jednom mjesečno. Ukoliko opazite sušenje lišća impatiensa to znači da nemaju dovoljno vlage. Prevelika vlaga će pak izazvati pojavu gljivičnih bolesti. Kako bi povećali broj izdanaka sedam dana po sadnji ih malo ošišajte. Impatiens su biljke koje se same čiste pa im ne morate skidati prošle cvjetove. Pred kraj ljeta odsijecite trećinu biljke i produžite im cvjetanje.

Ako vam impatiens nakon sadnje ne cvjeta, najvjerovatniji razlog je da nema dovoljno svjetlosti. Izostanak rasta nakon sadnje znak je da je tlo još uvijek hladno za nju, sačekajte dok se zemlja ne zagrije a potom je dodatno prihranite gnojivom topivim u vodi.

Danas postoji mnogo varijacija impatiensa. Pored standardnih postoje i duple, novo gvinejske (veći cvjetovi koji sijaju), hibridne (Seashell) impatiens.

 

Tagged under

Leave a Reply