Cijene stanova u Zagrebu i dalje u padu

Dok se primičemo dnu, iako smo u EU, cijene stanova i dalje padaju. Broj nezaposlenih iz dana u dan raste, nitko više nije siguran za svoje radno mjesto, broj umirovljenika se primiče broju radnika, crne prognoze čujemo svaki dan. Tržište nekretnina reagira dodatnim spuštanjem cijene kvadrata.

Dok su se isprva, investitori nadali da će se situacija nekim čudom popraviti sad su sigurni da se to neće zadugo još desiti. Kako bi povratili bar dio uloženog novca odlučili su se za dodatno spuštanje cijena stanova. Kao što smo predvidjeli u ožujku, cijene stanova su dodatno pale. To se osobito vidi u područjima u kojima su u ožujku cijene stanova još uvijek bile, ko za dobrih godina, visoke. Najbolji primjer je Zagreb.

Teško je sada kazati da li će cijene i dalje padati s obzirom da je ovo minimum u posljednjih nekoliko godina.

U odnosu na godine prije krize cijena stanova u Zagrebu je pala za 30%. Tako prosječna cijena stana na Črnomerecu iznosi 1700€ po metru kvadratnom. Cijene stanova u centru tačnije Donji Grad su vrlo oscilirajuće. Tako manji stanovi do 40m² prodaju se po cijeni od 1200€/m². Za veće stanove potrebno je izdvojiti oko 1600€/m². Na Medveščaku srednja cijena polovnog stana je 1500€/m². Pri tom katnost zgrade ne igra veliku ulogu. U Novom Zagrebu cijene stanova su ujednačene tako da je kvadratni metar stana od 40 kvadrata 1200€/m². Cijena stanova na Sesvetama pa i onih u novogradnji je oko 1100€/m². Međutim možete pronaći stan i za samo 700€/m², što smo mi pronašli tijekom našeg istraživanja. Za kraj pregleda cijena stanova u Zagrebu ostavili smo Trešnjevku, prema našim statistikama prosječna cijena stana je 1600€/m².

Ako ste se odlučili za kupnju stana u Zagrebu vjerojatno je ovo vrijeme sa najnižim cijenama u posljednjih nekoliko godina. Sve je više stanova, pa i onih na  vrlo dobrim lokacijama, gdje cijena kvadratnog metra ne prelazi 1000 eura. Teško je sada kazati da li će cijene i dalje padati s obzirom da je ovo minimum u posljednjih nekoliko godina. Ako i budu padale predviđamo da to neće biti više od par procenata do kraja godine.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply