Cijene stanova u Rijeci u prvom kvartalu 2013.

Bilo da prodajete ili kupujete stan, prije toga je neophodno da se upoznate sa kretanjem cijena nekretnina na tržištu. Rijeka kao centar Primorsko-goranske županije i ovog dijela Hrvatske je vrlo važan u praćenju cijena nekretnina.

U našem istraživanju obradili smo 1000 oglasa za prodaju nekretnina. Obradili smo podatke o spratnosti objekta, lokaciji objekta, kvadraturi, cijeni m², blizini mora, godini gradnje. Poslije uobičajeno lošeg januara, tržište nekretnina je oživjelo u februaru a u martu se povećala tražnja. Posljedice krize se osjete pa je prodaja stanova i dalje na vrlo niskom nivou poredeći stanje prije recesije. U odnosu na 2012. godinu cijene nekretnina su pale za više od 5%.

Stanovi koji su u prizemlju i na prvom katu i dalje su dosta skuplji od stanova na višim etažama. Tako da su stanovi u prizemlju i na prvom katu najskuplji u Turniću, Kantridi, Donjoj Vežici i cijena im se kreće oko 1600€ po m². U ostalim dijelovima grada cijena je niža do 200€, što opet zavisi od dijela grada i stanja stana. Na 2 i 3 katu cijena se spušta za nekih 200€ po m². Dok za više katove uobičajena je cijena od 1000-1300€ po m² sem Kantride i Kozala gdje je dosta veća.

Stanovi manje kvadrature, do 50m² su i dalje na cijeni. Cijena im se kreće oko 1600€ po m². Varijacije postoje, a na cijenu svakako utiče spratnost zgrade, viši sprat niža cijena. Zanimljivo je da se u Centru mogu naći stanovi čija je cijena po m² manja i do 300€ . Stanovi čija je površina veća od 50m² imaju raznolike cijene. Tako stan u Zametu i Donjim Vežicama na višem katu ima cijenu od oko 1300€ po m², Kantrida pak je u ovom slučaju najskuplja, cijena po m² ide i do 4500€ ali je prosječna oko 2000€ po m².

Stariji stanovi su očekivano niže cijene. Jedna od prednosti starijih stanova je položaj i kvalitet gradnje.

Ako tražite najjeftinije stanove naći ćete ih u Rastočini, cijene po m² su niže za 300. Očekivanja su da će cijene ostati stabilne do kraja VI mjeseca a onda se očekuje novi pad cijena, koliko vidjećemo.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply