Četiri izgleda iste dnevne sobe

Svaki prostor je moguće urediti tako da oslika vaš lični stil. Bilo da ste ljubitelj klasičnog, modernog,rustičnog,… jednu te istu dnevnu sobu možete urediti u stilu koji preferirate. Obratite pažnju na zidove, namještaj, rasvjetu i dekoracije jer su ova četiri elementa najbitnija kod uređenja dnevne sobe. Poštovanje osnovnih pravila kod uređenja enterijera pomoći će vam da ova četiri elementa upotrijebite na odgovarajući način i da maksimizirate njihov učinak. U sljedeća četiri primjera pogledajte kako se jedna te ista dnevna soba može urediti na četiri različita načina.

MODERNO

Primjer 1

dnevna soba 1

Osnovna boja upotrijebljena kod uređenja ove dnevne sobe je siva. Siva je izvrsna boja za početnike koji još nisu naučili upotrebljavati boje. Kao akcentna boja upotrijebljena je žuta, naravno mogla je biti upotrijebljena i neka druga boja kao što je npr. maslinasto zelena. Namještaj je modernih linija, odgovarajuće veličine. Da bi se dobio moderan izgled upotrijebljene su dekoracije boje srebra. Udobnost i toplinu prostoriji pored žute boje, koja spada u topli spektar, daju i jastuciporedani na garnituru za sjedenje.

TRADICIONALNO

Primjer 2

dnevna soba 2

Pink i zelena, koaj je boja više trenda i kako sjajno funkcionišu na ovom primjeru dnevne sobe. Sve izgleda prijatno, ušuškano i toplo. Zahvaljujući dezenima prostor je ispunjen i svijetao. Za zidove je izabrana bež pastelna boja. Umjesto namještaja iz iste linije upotrijebljene su dvije različite sofe koje povezuje dezen. I dok jednu sofu krasi strogi dizajn, ravnih linija, druga je chesterfield sofakoja odiše klasikom.

ELEGANTNO

Primjer 3

dnevna soba 3

Kao što ste primjetili zidovi igraju bitnu ulogu na ovim primjerima ali ne samo na njima. Promjenom boje zidova, postavljanjem tapeta ili jednostavnim dekoracijama postavljenim na zid mijenja se cjelokupna atmosfera koja vlada u dnevnoj sobi. Glavna zvijezda cijele priče su upravo zidovi.Ovdje su obojeni upruge. Kao akcentna boja je upotrijebljena crvena pa je vidimo na prekrivačima i na jastucima.

KLASIČNO

Primjer 4

dnevna soba 4

I za kraj smo ostavili primjer dnevne sobe klasičnih linija ali modernog dizajna. Sav jenamještaj u neutralnim bojama baš kao i zid. Dašak vedrine koji cijelu dnevnu sobu čini zanimljivom daju ružičasta boja i karirani dezen sa dominantnom tirkiznom bojom. Dozu elegancije stvaraju dvije naslonjače. Iako je na svim primjerima prisutna, ukrasna letva za plafon se posebno ističe na ovom primjeru jer je u zlatnoj boji. Iako je ogledalo na zidu malo ono značajno utiče na količinu svjetla u sobi.

Kao što ste vidjeli za stvaranje odgovarajuće atmosfere i izgleda dnevne sobe bitne su boje i oblici. Njihovom promjenom u cijelosti se mijenja izgled jednog te istog prostora.

Tagged under

Leave a Reply