Čarobni bijeli grmovi, Iberis sempervirens

Iberis sempervirens je višegodišnja biljka koja cvjeta bijelim cvjetovima u rano proljeće. Može se uzgajati u vrtu ali i na balkonu, u žardinjeri. Kada ne cvjeta odlična je pozadina za druge cvjetajuće biljke.

iberis_1Ako želite efektnu ivicu vrtne staze, posadite uz nju Iberis sempervirens. U rano proljeće staza će vam biti ukrašena pregrštom bijelih cvjetova a ostatak godine grmićima tamno zelenog lišća. Posebno zanimljivo izgleda posađen u kamenjar. Iberis sempervirens voli sunčane ili malo sjenovite pozicije. Poslije cvjetanja obavezno ošišajte izdanke koji su cvjetali. Poželjno je da makazama formirate grm. Razmnožava se iz sjemena, u kasnu jesen u plasteniku koji se zagrijava ili u februaru ako ne zagrijavate plastenik. Može se razmnožavati reznicama u kasno proljeće ili presađivanjem. Ne zahtjeva posebnu njegu. Raste do visine od 30-ak cm. U širinu može da zauzme i 50cm. Savjetujemo da oko Iberis sempervirens raširite pokrivku za tlo koja će biljku štiti od isušivanja, korova i hladnoće. Najbolje raste na dobro dreniranom do blago pjeskovitom tlu, nije neophodno tlo držati konstantno vlažnim. Isto tako, Iberis sempervirens ne zahtjeva prihranjivanje.

Razmnožavanje Iberis sempervirens iz sjemena

Kupite sjeme Iberis sempervirens, iako sitno moći ćete da manipulišete sa njim. Pripremite zemlju za cvijeće i saksije. Jednu sjemenku posadite u jednu saksiju. Postavite ga na sredinu podloge i preko njega pospite tanak sloj zemlje. Dok sjemenka još nije nikla zalijevajte ga prskalicom postavljenom na najsitnije kapi. Prilikom zalijevanja udaljite prskalicu bar 20cm od saksije. Cilj je da zalijete biljku izmaglicom bez da je uznemirite. Potom sve saksije stavite u posudu napunjenu mlakom vodom, vodom na sobnoj temperaturi, ostavite par minuta u posudi dok se zemlja u saksijama ne napije dovoljno vode. Potom izvadite saksije i ostavite ih na svijetlo mjesto, ali ne na direktno sunce. Otvor saksija prekrijte staklom ili na saksije navucite plastične providne kesice. Kada sjemenke proklijaju postepeno uklanjajte staklo odnosno plastičnu vrećicu. Postepeno provjetravanje je važno kako bi se biljka navikla na nekontrolisanu sredinu. Privikavanje neka traje oko sedam dana. Za to vrijeme redovno zalijevajte mlade biljke. Pazite da zemlja ne bude mokra jer to može rezultirati truljenjem korijena. Mlade biljke poslije nekih 10 sedmica možete presaditi u svoj vrt.

Iberis sempervirens možete posaditi i na otvoreno ali moraćete pričekati toplije vrijeme, bez mraza.

Tagged under

Leave a Reply