Briga o vrtu tokom ljeta – 2. dio

Ljeto je vrlo užurbano godišnje doba u vrtu. Dobro izorganizujte dan kako bi tokom ljetnjih mjeseci vaš vrt izgledao kao iz magazina ali i kako bi imali dovoljno vremena da uživate i opuštate se u njemu.

Održavanje travnjaka i žive ograde

Živicu držite uredno ošišanu.

Živicu držite uredno ošišanu.

Ljeti, travnjake je potrebno kositi malo više nego inače, na visinu od 5 do 6cm, kako bi prevenirali gorenje trave usljed velikih vrućina i isušivanje tla. U vrijeme velikih vrućina travnjake je potrebno obilno zalijevati kako bi zadržali zelenu boju. Nemojte dozvoliti da trava požuti pa da je tek onda zalijete, ovo je izuzetno stresno za biljke i iscrpljuje zalihe hranjiva u tlu. Ako se trava ipak osuši, uklonite je kako bi izbjegli širenje eventualnih bolesti. Travnjake navodnjavajte ujutro kako bi uskladištili dovoljno vode. Sa prihranjivanjem travnjaka sačekajte kasno ljeto.

Živu ogradu tokom ljeta redovno šišajte kako bi imala svoj predefinisan oblik i veličinu. Orezivanje nekog cvjetajućeg grmlja imaće za posljedicu da grmlje cvjeta veći dio ljeta.

Povrće u vrtu

Redovno zalijevajte i berite dospjelo povrće.

Redovno zalijevajte i berite dospjelo povrće.

Ukoliko u svom vrtu uzgajate povrće sigurno znate koliko posla imate ljeti. U proljeće ste dosta truda potrošili na uređenje vrta i sadnju proljeća, dok ljeti trebate sve biljke da održite zdravim kako bi mogli ubrati plodove svoga rada. Pazite na pojavu bolesti i štetočina.  Ako volite salatu, mrkvu, repicu… u ravnomjernim intervalima ih ponovo sijte kako bi uvijek ih imali svježe na svom stolu. Redovno berite dospjele krastavce, paradajz, paprike. Povrće ostavljeno da propada na biljci nije lijepo na pogled, odaje utisak napuštenog vrta, a truli plodovi privlače štetočine. Već u kasno ljeto je vrijeme da počnete sa pripremom bašte za sadnju ozimih kultura.

Tagged under

Leave a Reply