Božur, cvijeće koje će vas nadživiti

Mnoge vrste drveća nadživjeće one koji su ih posadili ali je vrlo rijetko cvijeće sa tako dugim životnim vijekom, a upravo je takav božur ili Paeonia. Ove višegodišnje biljke koje se vrlo lako održavaju mogu da prežive i preko 100 godina. Tako da će djeca i unuci da uživaju u božurima koje ste vi  zasadili.

Božur

Božur

Božuri se sreću u mnogo boja a to su: bijela, koraljna, ljubičasta, crvena, ružičasta…  Iako božuri vole hladniju klimu postoje sorte koje rastu i u toplijim krajevima. Božure sadite na sunčana mjesta ili na mjesta sa najmanje 6 sunčanih sata dnevno. Oni vole blago kiselo tlo ili neutralno ali dobro drenirano. Potrebno je izvjesno vrijeme da se božuri prime. Razvijaju duboko korijenje i ne vole da ih se mnogo dira. Prije nego ih posadite dobro pripremite zemlju gdje ćete ih posaditi. Najbolje je da zemlju sa kojom ćete zatrpati gomolj pomiješate sa kompostom a na dno jame da stavite umjetno gnojivo 10-10-10 (dovoljna je jedan plastična čašica gnojiva). Uvijek umjetno gnojivo prekrijte tankim slojem zemlje kako ne bi došlo u direktni kontakt sa gomoljem ili korijenom, ako radite razmnožavanje dijeljenjem korijena. Okice gomolja (slični okicama krompira) nemojte duboko zakopati najviše sa 5cm zemlje. Najbolje vrijeme za sadnju božura je jesen i to prije prvih mrazeva, druga polovina sptembra ili prva polovina oktobra. Prve godine nemojte očekivati cvjetove.

Božure koji su visoki  sa krupnim cvjetovima uvijek svežite za štap kako se ne bi slomili i izgubili oblik. Mrave koji se pojave oko božura nemjte uništavati. Oni se samo hrane nektarom božura a korisni su jer će ukloniti sve neželjene insekte koji se mogu pojaviti na božurima, kao što su biljne uši. Božuri ne vole da ih se dira, a pri tome mislimo na dijeljenje korijena. ako baš orate to da uradite iskopajte cijeli korijen sa busenom iz zemlje, podijelite ga a zatim sa što više prvobitne zemlje ponovo zatrpajte. Nerijetko, božuri koji su se na ovaj način razmnožavali neće htjeti cvjetati i nekoliko godina. Ako ih sadite u grupama posadite ih na razmak od metar do metar i po. Uklanjajte uvele cvjetove i to do prvih listova. U jesen božur skratite do par centimetara iznad zemlje.

Božuri imaju prelijepe cvjetove koji mogu poslužiti kao rezano cvijeće. Božur u vazi može da traje i do deset dana ako mu redovno mijenjate vodu. Uvijek ih sijecite kada cvjetovi još nisu rascvjetani već su pupovi. I na kraju vam preporučujemo nekoliko sorti koje možete da uzgajate: Early Scout, Karl Rosenfield, Norma Volz, Elsa Sass, … bez obzira za koji božur se odlučite ne sumnjama da ćete biti zadovoljni sa ovim kod nas rasprostranjenim višegodišnjim cvijećem.

Tagged under

Leave a Reply