Božićni ukrasi od filca – uradi sam

Ako želite da vaš dom zasija ovog Božića napravite ove efektne ali jednostavne božićne ukrase od filca. Filc je netkani materijal koji se dobija od vlakana životinjskog prijekla. Vrlo lako se siječe i može se naći u velikom broju boja i debljina.

Za ove božićne ukrase biće vam potrebno: filc različitih boja, makaze, igla i konac u boji, , vata, ljepilo, papir, olovka i malo strpljenja.

Božićni ukras, mala sova

Božićni ukras, mala sova

1 MALA SOVA Za ovu sovu upotrijebite til u boji. Možete se držati tradicionalnih boja kao što su crvena, bijela, srebrena i zlatna a možete pokušati i sa nekim drugim bojama kao na slici. Isijecite dva kvadrata jednakih dimenzija koja će poslužiti kao tijelo. Isijecite i krila. Za oči upotrijebite bijeli i crni filc. I na kraju isijecite nepravilna romb koji će vam biti kljun. Kada ste sve isjekli spojite kao na slici. Od velikih kvadrata napravite tijelo, kada spojite koncem tri strane tijelo napunite vatom. Krila možete zalijepiti ili zašiti za tijelo. Isto uradite i sa očima. Na kraju zašijte i četvrtu stranu, prilikom ušivanja sjetite se da ubacite i trakicu kojom ćete vaš božićni ukras zakačiti za bor.

Božićni ukrasi, Snješko Bijelić

Božićni ukrasi, Snješko Bijelić

2 SNJEŠKO BIJELIĆ Za ovaj božićni ukras kupite bijeli filc i vatu kojom ćete napuniti Snješka Bijelića. Isijecite oblik Snješka, dva kruga od kojeg je jedan manji a drugi veći. Isijecite dva identična oblika. Spojite ih koncem, možete ih spojiti da se konac vidi ili ne. Na vrhu ili dnu ostavite otvor kroz koji ćete napuniti Snješka vatom. Napunite Snješka vatom, a potom zašijte otvor koji vam je ostao. Isijecite oči i usta od crnog filca a nos od narandžastog. Sve zalijepite na glavu. Snješka ukrasite šalom od filca u boji i kapom.

Božićni ukrasi, božićno drvce

Božićni ukrasi, božićno drvce

3 BOR NA POZADINI Isijecite ovalnu pozadinu za vaše božićno drvce od filca. Upotrijebite neku energičniju boju. Potom isjecite grane nazubljenim cik-cak makazama. Ako ih nemate isijecite običnim makazama valovito jednu stranu. Za vrh isijecite trokut čije ćete strane napraviti malo udubljenim. Slično uradite i za stablo. Sve zalijepite ljepilom za ovalnu površinu. Božićno drvce dekorišete kristalčićima. Ukoliko želite da vam ovaj ukras bude čvršći na zadnju stranu pozadine zalijepite flizelin.

Božićni ukrasi, pingvin

Božićni ukrasi, pingvin

4 PINGVINI Ovakve pingvine nije teško napraviti. Potreban vam je filc u crnoj, bijeloj i narandžastoj boji, vata i malo spretnosti. Isijecite dva komada crnog filca u obliku deblje kruške, to će vam biti tijelo pingvina. Isijecite i dva komada crnog filca, oblika kapi, koji će vam poslužiti kao krila od pingvina. Potom isijecite od bijelog filca trbuh pingvina, poslužite se već isječenim komadom koji vam služi kao tijelo kako bi bio identičan. Isijecite i dva komada od narandžastog filca koji će vam biti noge. Vrijeme je da sve zašijete. U rub zašijte dijelove krila i noge. Ostavite na vrhu otvor kroz koji ćete napuniti pingvina vatom. Kasnije taj otvor zašijte zajedno sa trakicom koja će vam služiti za vješanje pingvina na bor. Na kraju isijecite oči i kljun i pričvrstite ih ljepilom ili koncem.

Bijeli božićni ukrasi

Bijeli božićni ukrasi

5 BIJELI BOŽIĆNI UKRASI Ove zanimljive ukrase je izuzetno lako napraviti. Isijecite cik-cak makazama željene oblike po dva od svakoga. Spojite ukrase crvenim koncem a potom ih napunite vatom. Na mjestu otvora ubacite crvene trakice koje će vam poslužiti da vaše božićne ukrase okačite na svoje božićno drvce a zatim zašijte i otvor. Sve dodatno dekorišite crvenim šljokicama ili nekim drugim prigodnim materijalom koji možete naći u svakoj prodavnici pozamanterije.

Tagged under

Leave a Reply