Boja sjaja i glamura – ljubičasta

Ljubičasta je kraljevska boja koja unosi eleganciju i luksuz u svaki prostor. Mnogi vjeruju da je upotreba ljubičaste boje u uređenju enterijera samo trend ali to nije tačno. Ljubičasta je boja koja je vjekovima u trendu. 

Od najranijih vremena ljubičasta boja je boja luksuza i bogatstva. U početku je bilo izuzetno teško dobiti ljubičastu zbog čega je bila jako skupa. Ljubičasta boja sa svojim nijansama može izazvati različita raspoloženja. U uređenju enterijera ljubičasta predstavlja: mudrost, superiornost, moć, uticaj, inspiraciju… U biti, ljubičasta boja je umirujuća ali koja u prostoriju unosi dramu. Kao i sa svim luksuznim stvarima ni sa ljubičastom bojom ne treba pretjerivati. Isuviše ljubičaste ima isti učinak kao isuviše zlatne boje, nakinđurenost, kič i neukus.

Postoje neka nepisana pravila za korištenje ljubičaste boje za bojenje zidova. Ako sobu u cijelosti bojite u ljubičastu boju koristite svijetle nijanse kao što su boja lavande i svijetlo ljubičasta. Ako više volite tamnije nijanse ljubičaste, ograničite se na bojenje jednog zida. Druge zidove obojite u svjetlo ljubičastu, svijetlo plavu  ili svijetlo ružičastu boju.

Za luksuzan i elegantan izgled prostorije kombinujte ljubičastu i bijelu boju. Uvijek upotrijebite bogate nijanse bijele boje, kao što je satenska bijela. Ako ne želite da pogriješite u uređenju enterijera sa ljubičastom upotrijebite ljubičastu akcentno. Čak i sama ljubičasta sofa obaviće posao. Akcentne boje najbolje funkcionišu u prostoriji u kojoj dominiraju neutralne boje. Isuviše boja u većini slučajeva stvoriće haos. Za one hrabrije savjetujemo upotrebu zlatne i smeđe boje za zidove, kestenjasto crvenu za namještaj i ljubičastih dodataka kao što su vaze, jastuci i posude. Važno je samo da dodaci budu u različitim nijansama.

U kuhinji se zadržite na svjetlijim tonovima ljubičaste. Ljubičasta je vrlo popularna u uređenju soba za djevojčice pri čemu treba obratiti pažnju na svjetlije nijanse. Prostorija gdje možete upotrijebiti sve nijanse ljubičaste je kupaonica. Također, u kupaonici možete kombinovati tamnije i svjetlije nijanse. Najbolji učinak ćete postići upotrebom staklenih pločica u ljubičastoj boji. Feng Shui kaže da je ljubičasta, boja “jakih vibracija” pa mora da se koristi sa mjerom.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply