Boja koja zahtjeva pažnju, crvena

Crvena nije za ljude sa slabim srcem. Crvena je boja strasti i romantike. Crvena boja stimuliše čula i zahtjeva pažnju. Ona će se uklopiti u: moderan, rustični, klasični… stil a u zavisnosti od upotrijebljene nijanse. Dodir crvene boje može zagrijati hladnu plavu ili neutralnu bijelu, ali i unijeti dramu u prostor u kome je  primarna boja.

Odlučite šta želite stvoriti sa crvenom bojom

Odlučite šta želite stvoriti sa crvenom bojom

Postoji mnogo nijansi koje će stvoriti željeno raspoloženje. Grimizno crvena, crvena vatrogasnih kola, trula višnja crvena, merlot crvena, rđa crvena, … koristite neku od nijansi za stvaranje tople atmsofere.

KAKO SE KORISTI

Crvenu na zidovima koristite da bi stvorili intiman prostor. A možete je upotrijebiti samo na jednom zidu kako bi se igrali proporcijama u dugačkim prostorijama. Različiti dezeni i nijanse crvene boje mogu da rade zajedno da bi neutralni prostor učinili toplim ili male enterijere napravili popularnom destinacijom. Crvena boja nije nikada dosadna. Upotrijebite stolice sa crvenim mebl štofom ali i crvene zavjese ili zastore koji će pod sunčevim svjetlom zračiti crvenkastim sjajem koji ima za učinak želju za druženjem. Da biste postigli toplinu u enterijerima kombinujte crvenu u nijansama zemlje sa tamnim drvetom. Udobnu i ženstvenu prostoriju stvorite kombinovanjem crvene sa svijetlo sivom i nekoliko detalja u ružičastoj boji. Uvijek imajte na umu da tamno crvena apsorbuje svjetlost dok svijetlo crvena je reflektuje. Ako imate za cilj stvaranje udobnog i toplog enterijera kombinujte crvenu sa smeđom ili ljubičastom bojom, dok to nije slučaj sa kombinacijom crvene i ružičaste. Crveno-narandžasta kombinacija uticaće na energiju.

crvena_boja_1

CRVENA U EKSTERIJERU

Crvena boja se može koristiti i u dekorisanju eksterijera. Crvena ulazna vrata su dosta popularna ali nemojte zanemariti i opcije ka što su crvene podne pločice. Takođe, crvene saksije će biti zanimljivo rješenje.

CRVENA U ENTERIJERU

Retro izgled stvorite postavljanjem crvenog linoleuma u kuhinji. Obojite komodu u crvenu. Crvena će dati enterijeru sa ovakvom komodom potpuno novi, interesantniji izgled. Ljubičasto-crveni zidovi enterijer će učiniti elegnatnijim i intimnijim.

Kada se odlučite za crvenu boju imajte na umu da kao primarna boja ima tanku liniju između kiča i zadivljujućeg izgleda. Zbog toga savjetujemo vas da crvenu koristite kao sekundarnu ili tercijarnu boju u vašem domu.

Tagged under

Leave a Reply