Bezvremenski stil bijelih kuhinja

Mnogo ljudi vjeruje da je bijela boja za kuhinje jedina. Ona kuhinjama daje osjećaj čistoće, svježine i bezvremenski klasični izgled. Kuhinja koja nije bogata u bojama ne mora da znači da ne može da bude bogata stilom.

U ovoj kuhinji akcenat je stavljen na štednjak.

U ovoj kuhinji akcenat je stavljen na štednjak.

Bijela je odlična podloga za bilo koju drugu boju, kao što su zelena, smeđa, plava. Najlakše je držati bijelu boju čistom, iz prostog razloga na bijelom se bolje vidi prljavština. Bijela se u kuhinjama počela koristiti veoma davno, razlog je jednostavan. Tada je bilo najlakše doći do kreča a posuđe je bilo najčešće bijelo. Sve je to dovelo do toga da bijela boja u kuhinjama postane klasika.

Bijela boja je najbolja za površinski male kuhinje. Ona kuhinjama daje svjetlost, a prostori sa puno svjetlosti su vizuelno veći. U savremenim kuhinjama bijela boja pomaže u kreiranju sjenki i kontrasta, ta igra naglašava radne i ostale površine. Dobro osvjetljenje znači mnogo bijelim kuhinjama. [pullquote]Kuhinja koja nije bogata u bojama ne mora da znači da ne može da bude bogata stilom.[/pullquote]Osvjetljenje daje karakter i konture tim kuhinjama jer bijela boja reflektuje svjetlost. Igrajući se izvorima svjetlosti možemo stvoriti toplu odnosno hladnu atmosferu. Iako su uvriježena mišljenja da bijela nema nijansi to nije tačno. Mi vam savjetujemo da uzmete saten bijelu i boju slonove kosti. Pored boje tu su i keramičke pločice. Uzmite pločice malih dimenzija ili velikih, kuhinja će vam izgledati ekskluzivnije. Koristite i otvorene dijelove viseće kuhinje, ali morate imati dovoljno i zatvorenih dijelova u kojima ćete “sakriti” ono što nije za svačije oči. Pogledajte koje vam kuhinje predlažemo.

 

Tagged under

Leave a Reply