Bar u vrtu – mjesto za druženje i opuštanje

Postavljanje bara u dvorište je završni pečat uređenju dvorišta. Iako bi mnogi pomislili da je bar u vrtu skupo rješenje i da ga mogu priuštiti samo bogati, mi se s tim ne bismo složili. Bar u vrtu je praktično i zabavno rješenje za dio dvorišta koji ste namijenili druženju i zabavi sa prijateljima. Imamo nekoliko ideja kako možete prostor najbolje iskorisititi i kako možete smanjiti trošak.

Mali mobilni bar

Prije nego krenete u izgradnju bara odlučite gdje ćete ga smjestiti i koliko ćete prostora zauzeti s njim. Ako vam je na raspolaganju malo mjesta, npr. na dvorišnoj terasi, razmislite o postavljanju pokretnog bara na točkićima. Ovo rješenje neće zahtjevati vodoinstalaterske radove i mnogo održavanja. U dizajn bara uključite police, posude za led, mjesto za prljavo posuđe itd.

Zidani bar

Bar od čvrstog materijala, kao što je cigla, je druga opcija koja iziskuje malo više sredstava. I ovakav bar se može smjestiti na mali prostor s tim da ga nećete moći pomjerati. Prilikom izgradnje šanka, koji je sastavni dio vrtnog bara, treba obratiti pažnju na visinu. Za bar je potrebno smjestiti i nekoliko barskih stolaca. Najčešća visina šanka je oko 110cm dok je visina stolca oko 90cm. U ovakve barove moguće je ugraditi sudoper sa slavinom ali i mini frižider.

Bar bi trebao biti u sjeni pa iznad njega postavite suncobran ili posegnite za trajnijim rješenjem kao što je pergola. Da bi atmosfera bila odgovarajuća i tokom noći, instalirajte ugodnu, prigušenu rasvjetu ispod daske šanka ali i ispod sjenila. Zbog rasvjete ali i mogućih električnih uređaja potrebno je da razvedete električne instalacije. Bez obzira kakvog je stila vaše dvorište, stvaranje fokalne tačke od bara je pametno rješenje.

Alternativno rješenje za hlađenje pića, posude sa ledom

Nekoliko je stvari koje ćete sasvim sigurno željeti da vaš bar ima. Ne morate ih odmah kupiti ali ih uključite u plan ako pravite trajni bar. Prvi element smo već spomenuli, sudoper. Uradite odmah vodoinstalaterske radove kako biste sačuvali vrijeme i novac kasnije. Kada budete kupovali sudoper izaberite onaj od nerđajućeg čelika. Sasvim je dovoljan sudoper sa jednom posudom. Drugi element za koji smo sigurni da biste ga voljeli u svom vanjskom šanku je frižider. Planirajte prostor unutar šanka gdje biste ga postavili. Frižideri manje zapremine su visine od 50 do 85cm, a  koji ćete izabrati zavisi od vaših potreba. Mnogi će poželjeti i točilice za pivo. Ne zaboravite na police i stalke za piće i posuđe, prvenstveno čaše. Ova rješenja mogu biti krajnje dekorativna i mogu dati vašem baru luksuznu notu.

Izgradnjom bara dobićete prostor za druženje sa gostima i novu fokalnu tačku vašeg dvorišta koju će mnogi poželjeti i kod sebe.

Tagged under

Leave a Reply