8 stvari koje nikada ne biste trebali kupiti polovne

Voljeli bismo da vidimo nekoga ko ne voli dobru cijenu za naizgled dobar, polovan komad namještaja?! Čak štoviše, neki komadi namještaja vremenom postaju još vrjedniji. Međutim, velika je razlika između namještaja koji je unikatan i onoga iz masivne proizvodnje. Jednostavno, postoje neke stvari koje nikada ne biste trebali kupiti polovne, a njih vam donosimo u nastavku.

Madraci – Budite sigurni da se ne želite petljati sa polovnim madracem. Na stranu nelagodnost da spavate na madracu na kome je neko već spavao ili ne daj Bože umro. Vrlo je vjerovatno da će neki stari madrac imati i neželjene stanovnike u vidu insekata. Iako madrac izgleda besprijekorno istinu ćete saznati tek kada bude kasno. Onda će vam ostati samo dva rješenja, da bacite madrac i kupite sebi novi ili da zaposlite profesionalca koji će POKUŠATI  da se riješi neželjenih stanovnika vašeg madraca. I na kraju, nemojte zaboraviti da svaki madrac ima životni vijek i da je on onima kvalitetnijim oko deset godina.

Tapecirani namještaj – Za razliku od metalnog, drvenog, plastičnog, … namještaja nikada nećete moći reći sa sigurnošću šta se krije ispod štofa. Jednostavno, nakon što kupite npr. tapeciranu stolicu ne možete je ubaciti u veš mašinu što znači da ostajete zaglavljeni sa mrljama, grinjama, lošom spužvom, oštećenim federima, … i ne smijemo zaboraviti na neprijatne mirise. Najbolje je da zaobiđete tapeciran namještaj sem ako nemate namjeru da ga presvučete po kupovini.

Krevetac i kolijevka za bebe – Možda ćete biti u iskušenju da kupite za svog najmlađeg člana porodice neki krevetac po super cijeni iz malih oglasa koji izgleda kao nov, ali ipak se suzdržite. Kada se radi o sigurnosti djeteta nikada ne možemo biti isuviše oprezni. Samo kupovina novog krevetca sa odgovarajućim atestom garantuje da ćete dobiti siguran proizvod.

Jastuci i posteljina – Baš kao što je slučaj sa madracima isti problemi se javljaju i kod polovnih jastuka. Kupovina polovnog jastuka ili posteljine je krajnje nehigijenska ma kako on čisto izgledao. Danas kada su jastuci i posteljina izuzetno povoljni uvijek se može priuštiti nekoliko komplet.

Blender – Ako volite kupovati povoljno polovnu bijelu tehniku iz zapadnih zemalja preskočite kupovinu blendera. Blenderima se vrlo često grubo rukuje. Koriste se za sitnjenje leda i drugih čvrstih proizvoda, zbog ovoga blender može biti oštećen a vi to nećete znati sve dok ne odete kući da ga probate. Takođe, oštrice sječiva blendera se upotrebom istupe pa uređaj neće raditi na korektan način.

Usisavač – Postavite sebi pitanje da li biste vi prodali usisavač koji normalno radi? Baš tako, ne biste. Upravo je neki nedostatak razlog prodaje usisavača. Na primjer, usisavač ne radi punom snagom, a prije ili kasnije otići će mu i motor. A da ne posminjemo dlake, prljavštinu, smeće,… iz tuđe kuće koja je prošla kroz njega … Ne kupujte polovan usisavač!

DVD player – Slobodno kupujte polovne DVD diksove ali kada dođe do kupovine polovnog DVD playera radije se odlučite za novi. Naime, laseri koji služe za očitavanje medija se vremenom istroše i jednostavno ne znate koliko mu je ostalo još vremena za normalan rad. Sem toga cijena novog DVD playera je smiješno mala pa čemu se zavitlavati sa polovnim.

PLASMA i HD TV – Neki će se složiti sa nama a neki neće međutim kupovina korišteni televizora je izuzetno rizična. Svi novi televizori imaju rok trajanja i jednostavno ne znate koliko će vas još kupljeni televizor služiti, a nerijetko je popravak skuplji od kupovine novog uređaja. Jedini izuzetak je kupovina refabrikovanih televizora direktno od proizvođača.

Tagged under

Leave a Reply