8 načina da upotrijebite roza boju

Neinformisani bi rekli da je roza boja više smiješna nego ozbiljna, da je i ženskasta i pomalo dječija. Sve to donekle stoji. Međutim, roza boja može biti sofisticirana, sexy i glamurozna. Sve to zavisi od toga kako se upotrebljava ova predivna dinamična boja. Još uvijek se sjećamo 80.-ih godina prošlog vijeka kada je roza boja bili šik i sveprisutna. Mnog zato osamdesete zovu – roza erom.

Prljava roza je tada bila prisutna od zidova spavaće sobe do pločica u kupaonici pa i u čekaonicama. Poslije te prezasićenosti roza bojom moralo je doći do pada njene popularnosti, koja traje do danas.

I danas je roza za mnoge dizajnere interijera neoprostiva. Međutim, roza boja postaje sve prisutnija a kako je možete i vi upotrijebita saznajte iz nekoliko primjera koje smo pripremili.

Roza boju kombinujte sa bijelom. Dobićete svjež, moderan i sexy izgled. Pokušajte kombinovati neki krupan komad namještaja u tamnijoj nijansi roze sa bijelim ostatkom prostorije.

Totalno je neočekivano dodati roza boju u kancelariju. Iako na slici izgled da roza boja dominira, ona je u stvari vrlo malo prisutna: buket, marokanski tabure, jastuk sa dezenom,… Roza je opuštajuća i inspirativna, baš ono što je potrebno u kancelariji.

Damask je jedan od najglamuroznijih i najelegantnijih printova za tapete, još kada je u kombinaciji sa roza bojom to je pravi dinamit. Naravno, imati ovakvu tapetu ne može svako. Svijetlo roza će izgledati kraljevski ako se kombinuje sa namještajem i podovima u boji drveta.

Da se kladimo da nikada niste ni pomislili da se roza može kombinovati sa žutom. Ova kombinacija je iznenađujuće prijatna. U interijeru sa slike, energična roza u kombinaciji sa skoro neonskom žutom slaže se fenomenalno.

Morski stil a što ne reći, mediteranski stil, oduvijek se personifikuje sa kombinacijom bijele sa mornarsko plavom. Vrlo elegantno i vrlo sigurno, mi bi rekli presigurno. Za razliku od opisanog na slici je kombinovana roza sa bijelom. Igra nijansi i dezena stvorila je tropski ugođaj koji stoji ravnopravno rame uz rame sa plavo-bijelom kombinacijom.

Do sada smo već zaključili da roza nije smiješna i neozbiljna boja, sljedeći primjer to samo potvrđuje. Upotrebom roza boje u ovoj kuhinji stvorena je dramatična atmosfera.

Želite da stvorite smjel dizajn ali da ne potrošite bogatstvo? Kao i uvijek, boja je tu glavni činilac. Neutralan namještaj smješten ispred zida u roza boji doći će do punog izražaja u svoj svojoj ljepoti. Primjer može biti i ova slika, gdje je luksuzna atmsofera stvorena sa zidom u boji ciklame.

I na kraju ne smijemo zaboraviti na pastelne nijanse roze. Pastelna roza će u interijeru stvoriti toplinu, smirenje i dubinu. Bijela, siva, roza i boja drveta igraju se i stvaraju izuzetno udoban interijer.

Tagged under

Leave a Reply