8 jeftinih i dostupnih zamjena za sredstva za čišćenje

Već decenijama znamo da se neke namirnice mogu koristiti kao zamjena za skupa sredstav za čišćenje. Istraživanja su to i potvrdila. Neke namirnice su dobre za uklanjanje rđe i kamenca, drugima možete sanirati oštećenja na koži i drvetu, treća pak mogu poslužiti za uklanjanje mrlja.

Ovo je 8 namirnica sa kojima se vrlo često srećete a koje vam mogu pomoći u smanjenju troškova pri kupovini sredstava za čišćenje.

Banana

Korom od banana, i to unutrašnjom stranom, trljajte oštećenu kožu (sofa), kada završite to mjesto samo prebrišite vlažnom krpom. Naime, kora banana sadrži potassium, supstancu koja se nalazi i u kremama za održavanje kože. Koža absorbuje potassium koji popravlja ogrebotine i oštećenja nastala na koži.

Cola

Sipajte colu u toalet šolju i ostavite da kiselina djeluje sat vremena. Nakon toga toalet šolju iščetkajte četkom za wc šolju i isperite vodom. U ovom slučaju na delo stupa fosforna kiselina koja oklanja naslage u wc šolji ali može da ukloni i rđu i kamenac. Sličan učinak ima i ocat.

Kečap

Kečap je odlično sredstvo za čišćenje mesinga, bakra i srebra. Kešapom istrljajte predmet koji namjeravate očistiti i ostavite da odstoji oko pola sata, nakon toga ga samo prebrišite vlažnom krpom. Kečap ima svojstvo da čisti metale zahvaljujući prirodnoj kiselini koja reaguje oksidacijom na površini metala.

Majoneza

Majoneza je idelana za uklanjanje oštećenja i ogrebotina na drvetu. Na krpu stavite malo majoneze i trljajte mjesto koje je oštećeno. Ostavite da djeluje a nakon toga ostatak majoneze obrišite suhom krpom. majoneza sadrži ulja i proteine koji polako smanjuju ogrebotine i tragove na površini drveta. Može se koristiti i za ispucale površine.

Brazilski lješnjaci

Brazilski lješnjak je takođe dobar za uklanjanje ogrebotina i tragova nastalih na površini drveta. Razrežite lješnjak na pola i sa njim energično trljajte mjesto oštećenja. Zahvaljujući uljima u brazilskom lješnjaku povratićete stari sjaja svom drvenom namještaju jer ne samo da sanira ogrebotine već i vraća boju drvetu.

Krompir

Presjecite krompir na pola i polovicu umočite u soda bikarbonu, sa tim trljate porđalu površinu. Princip je jednostavan, oksalna kiselina iz krompira regauje sa soda bikarbonom stvarjući spoj kojim se lako uklanja rđa.

Grejpfrut

Grejpfrut je odlično sredstvo za uklanjanje kamenca. Presjecite ga na pola i pospite polovicu sa solju. Trljajte površinu i na kraju je isperite sa vodom. U ovom slučaju so je abraziv a citrična kiselina iz grejpfruta je sredstvo za čišćenje.

Kafa

Mljevenu kafe stavite u neku posudu na kojoj izbušite poklopac i gornju polovinu stijenke. Posudu stavite u frižider. Na ovaj način uklonićete neugodne mirise iz frižidera. Neugodni mirisi se vezuju za površinu kafe tokom procesa absorpcije. Jednostavno i efikasno.

Tagged under

Leave a Reply