7 stvari koje možete raditi na Krfu

Grčka je zarobila srca mnogih putnika svojom ljepotom i istorijskim naslijeđem. Krf je u samom vrhu ponude Grčke sa svojim prelijepim plažama, zapanjujućim planinama i mnoštvom istorijskih lokacija. Krf leži u Jonskom moru i drugo je po veličini ostrvo jonskog arhipelaga. Zahvaljujući bogatoj prošlosti i gostoljubivim domaćinima može mnogo toga da ponudi. 

Grad Krf

Grad Krf

Sjeverni dio otoka je planinski i mirniji dok je na jugu turistički življe sa mnoštvom pješčanih plaža. Grad Krf je bivši centar venecijanske vlasti pa tu preovladava njihova arhitektura. U samom gradu se nalazi mnoštvo barova, klubova i restorana, za svakoga po nešto. Skoro na svakom ćošku ćete vidjeti neku zanimljivost iz prošlosti. Posebno se ističe stara tvrđava Paleo Frourio sagrađena između VI i IX vijeka od strane Venecijanaca. Ako posjetite Krf nemojte da propustite posjetu crkvi Sv. Spiridona gdje se nalaze i njegove mošti.

Pored Venecije, Krfom je vladala i velika Britanija iz toga perioda ističe se palata Svetog Mihajla i crkva Svetog Đorđa. Na Krf se rodio i princ Filip. Na istočnoj obali se nalazi i antičko nalazište koje je poznato po Artemidinom hramu koji je izgrađen oko 580 godine prije nove ere. Ovaj hram je jedan od najljepše sačuvanih primjera dorskog stila.

Benitses plaža

Benitses plaža

Kada posjetite jedno ovakvo mjesto istražite što je više moguće ali i upoznajte se sa životom stanovnika. Savjetujemo vam da posjetite staro ribarsko selo Benitses. Oduševiće vas svojim tavernama i lokalnim specijalitetima od ribe. Potražite stara rimska kupatila i uživajte na šljunkovitim plažama.

Ahilejeva palata

Ahilejeva palata

Samo dva kilometra od ovog sela se nalazi Ahilejeva palata. Međutim, nije izgrađena za Ahileja već za austrijsu vladajuću porodicu 1890. godine. U njoj je jedno vrijeme živjela i kraljica Sisi nakon što je izgubila sina. Ahilejeva palata je dobila ime nakon što ju je nakon Sisi naslijedio car Vilhelm. 

Ne propustite mogućnost da odete na najviši vrh Krfa visok 906m. Odatle ćete za vedrog vremena vidjeti Paksos i Anti Pakosos, a oni sa dobrim vidom moći će da vide i djelić Italije. Na samom vrhu se nalazi i manastir Pantokrator čiji je izgled nažalost narušen velikom antenom, ali to je cijena modernog doba.

Krf ima čak 35 plaža sa plavom zastavicom. Sjeverne plaže su šljunčane dok su one na jugu pješčane. Mjesto Roda ima jednu od najljepših pješčanih plaža. Glifada je odlično mjesto za one koji vole da jedre i surfaju. Krf je razvijeno turističko ostrvo tako da ćete na skoro svim uređenim plažama imati velike mogućnosti za bavljenje sportovima na vodi. Ako volite ronjenje nemojte zaobići  Lefkimi i Halikunas plaže.

Paleokastritsa

Palaiokastritsa

Za kraj smo ostavili krunski dragulj Krfa, mjesto Palaiokastritsa. Ovo malo mjesto leži na tri zaliva koja su tokom ljetnje sezone puna jahti. Okruženo je šumom a u blizini se nalazi još jedan manastir. Manastir je poznat po freski nazvanoj “Drvo života” koja se nalazi na stropu manastira. Iznajmite brodić i otisnite se na more kako bi istražili obližnje pećine.

Ako vam je Krf zanimljivi pogledajte ponudu hotela i apartmana na Krfu. Garantujemo najniže cijene!

Tagged under

Leave a Reply