7 stvari koje morate učiniti prije useljavanja u novi dom

Kupili ste stan ili kuću. Ovo je najznačajnija investicija u vašem životu jer ste obezbijedili krov na glavom. Ako ste kupili polovan stan ili kuću trebali bi uraditi sljedećih sedam stvari prije nego se uselite u nju.

1. Promijenite brave Da li ste ikada razmislili ko sve posjeduje ključeve od vašeg stana? Slično je i sa prethodnim vlasnicima nekretnine koju ste kupili. Kako bi u budućnosti mirno spavali promijenite brave.

2. Provjerite instalacije Mnogi stariji stanovi imaju instalacije koje su dotrajale. Posavjetujte se sa stručnim osobama. Bolje je odlučiti se na postavljanje novih instalacija nego kasnije da  imate probleme sa njima koji mogu tragično da završe. Ako nije potrebno postavljati  novu vodo i elektro instalaciju, neophodno je da očistite postojeću. Također, promijenite prekidače i utičnice ali i slavine za vodu.

3. Provjerite instalirane uređaje za hlađenje i grijanje Kao i za instalacije neophodno je da pregledate sisteme za hlađenje i grijanje. Uređaji za grijanje ne moraju biti samo na struju već mogu da budu i na plin, drvo, solarni ili daljinsko grijanje.

4. Bojenje zidova i plafona Zaposlite profesionalca za ovaj posao. Profesionalci će znati sanirati eventualna oštećenja. Ovaj posao je vrlo važan i ne mođže ga svako obaviti. Ako je potrebno novom bojom osvježite i stolariju.

5. Čišćenje Iako će neki prodavci očistiti stan ili kuću prije napuštanja to se vrlo često neće desiti. Sa čišćenjem sačekajte dok ne obavite sve majstorske poslove o kojima smo gore pisali. Ako ste odlučili da sami to uradite, prije početka kupite sva sredstva i materijal koji će vam trebati. Nemojte zaboraviti kupiti sredstva za njegu drvenih površina.

6. Plakari Prije useljenja razmislite o postavljanju ugradnih plakara. Ugradni plakari su odličan način da napravite dovoljno mjesta za sve vaše stvari. Oni su dugoročna investicija. Razmislite gdje ćete ostaviti sve od gumenih čizama do deterdženata za pranje.

7. Zavjese i roletne Zavjese i roletne su posebno važne kod stanova na nižim spratovima, oni će vam dati privatnost a i završni pečat na dekorisanje prostora. Nije bitno da li ćete u početku ići sa nešto jeftinijim rješenjima jer u budućnosti ćete ih moći zamijeniti.

Tagged under

Leave a Reply