65m² otvorenog prostora

Originalno ovaj stan od 65m² je bio ekspres restoran u industrijskoj zoni koji je bio na prodaju po izuzetno povoljnoj cijeni. Nalazi se u prizemlju zgrade izgrađene 60.-ih godina prošloga vijeka. sam prostor ima veliki potencijal i bilo je potrebno samo nekoliko ideja da sva ljepota ovog prostora dođe u prvi plan.

Trpezarija i dnevni boravak

Trpezarija i dnevni boravak

Prostor se sastoji iz dva nivoa, na nivou ulice dizajneri su odlučili da postave kuhinju i hodnik. Na nižem niovu se nalaze ostali funkcionalni dijelovi ovoga stana. Kako se vizuelno ovaj visoki prostor ne bi msanjivao ali i kako bi se smanjila cijena uređenja odlučeno je da se stvori jedan otvoreni prostor. U ovom otvorenom prostoru nalaze se: dnevni boravak, trpezarija, spavaća soba i dio toaleta sa lavaboom, dok su tuš i wc šolja ipak izdvojeni u posebnu prostoriju. Stan je svijetao zahvaljujući velikim staklenim površinama (prizma kocke) i enterijeru bijele boje. Za pod je izabran beton. Pored bijele boje u stanu su kao akcentne boje izabrane crvena kao sekundarna i zelena kao tercijarna boja. Zanimljiva je upotreba multifunkcionalnog namještaja, tako su denvna soba i spavaća soba funkcionalno odvojene bijelim elementom koji je sa jedne strane uzglavlje kreveta a sa druge stol. U spavaćoj sobi se nalazi veliki krevet koji sa obe strane ima dvije police koje imaju ulogu noćnog stolića. sa druge strane je dnevni boravak. U dnevnom boravku dominira bijel garnitura za sjedenje. Akcenat je stavljen na zeleni tepih i dekorativne predmete u zelenoj boji.  Odmah do dnevnog boravka se nalazi trpezarija koja je vizuelno izdvojena crvenim tepihom. Trpezarijski stol i stolice su napravljen od metala koji je prefarban  crnu boju. Iako od metala stolice izgledaju lagano.

Spavaća soba

Spavaća soba

Kuhinja se nalazi na gornjem nivou od ostatka stana je odvojena crveni zidom. Kuhinjski elementi su u bijeloj boji modernog dizajna. posebno se ističe kuhinjsko ostrvo koje može poslužiti i za brzi obrok. Na kuhinjskom ostrvu je instaliran i kuhinjski štednjak.

Kupaonica u ovom stanu je zanimljiva, naime sastoji se iz dva dijela, jednoga koji se sadrži iz lavaboa a drugi je odvojen i u njemu su tuš i toalet šolja. Dio sa lavaboom od kuhinje je odvojen staklenim zidom dok je od spavaće sobe odovojen metaliziranim zastorom. Iz ovog dijela se ulazi u zasebnu prostoriju koja ima svu potrebnu privatnost.

Tagged under

Leave a Reply