6 trikova za ljepši dom

Vjerovatno ste se bezbroj puta zapitali kako postići da i vaš dom bude stilizovan kao i domovi iz magazina. Svaki dizajner ima neke svoje tajne a mi vam ovom prilikom predstvaljamo šest primjera na koje vjerovatno niste obraćali pažnju listajući svoje omiljene magazine za uređenje enterijera. Neki savjeti neće se poklopiti sa uvriježenim mišljenjima koji mnogi ponavljaju kao papgaji ali vjerujte da će djelovati.

inspiracija za lepsi dom1

Objesite sliku niže

Dom nije galerija pa da sliku vješate u visini očiju. Okačite je nešto niže, bliže podu. Na taj način plafon će izgledati veći i grandiozniji baš kao i soba koju uređujete.

inspiracija za lepsi dom2

Više ogledala = više prostora

…ili bar vizuelno veći prostor. Umjesto da posegnete za malim ili srednjim ogledalom koje se kači na zid upotrijebite predimenzionirano ogledalo koje ćete jednostavno osloniti o zid. Ako ništa to izgleda super cool.

inspiracija za lepsi dom3

Uduplajte rasvjetna tijela

Jedno svjetlo? Loša ideja! Što više rasvjetnih tijela to bolje. Podne svjetiljke, stolne svjetiljke, lusteri, plafonjerke, svijeće,… opcija je mnogo pa zašto se lilitirati na samo jednu.

inspiracija za lepsi dom4

Dodajte pruge

Znate za pravilo da kada obučete odjeću sa vertikalnim linijama da vam ona izduži figuru. Isto važi i za  enterijere. Posegnite za prugama ako želite višlji ili širi prostor i to ne samo na zidovima već i na namještaju i dekoracijama.

inspiracija za lepsi dom5

Udobnost

Mnogo je načina da se stvori udobnost u enterijeru. Mi bismo izdvojili jedan zapostavljen. Na stolićstavite: knjige, cvijeće i saksiji ili vazi, uspomenu sa posljednjeg putovanja,… Stolić držite na odgovarajućoj udaljenosti od kauča i naslonjača nikako preblizu.

inspiracija za lepsi dom6

Otvorite prostor

Ne blokirajte prirodnu svjetlost! Jedan od načina ubijete osjećaj prozračnosti i otvorenog prostora je da blokirate dnevnu svjetlost. Prostor ispred balkonskih vrata i prozora držite čist.

Tagged under

Leave a Reply