6 načina da svoj dom učinite sigurnim poput tvrđave

Prošla su vremena kada ste mogli vrata ostaviti otključana i da niko ni ne pokuša da vam nešto ukrade. Moderni lopovi su opremljeni modernim alatima i skoro svako im se može naći na meti. Kako svoj dom osigurati prije putovanja i kako izbjeći štetu nanešenu provalom, pokušaćemo odgovoriti sa 6 savjeta za sigurniju kuću.

1Najveći broj lopova u stan ulazi kroz ulazna vrata ili prozor koji nema adekvatnu bravu. Obične brave nisu nikakva zaštita u današnje vrijeme i ako ih imate savjetujemo vam da ih promijenite u sigurnije i efikasnije. Najbolje je da postavite sigurnosnu ili blokirajuću bravu na ulazna vrata i na prozore. Provala ovakve brave je dosta teža i lopovi koji nemaju dovoljno vremena najčešće odustanu kada vide o kojoj bravi se radi.

brava

2Najveći broj stanova ni dan danas nema adekvatan alarmni sistem. Danas su alarmni sistemi izuzetno jeftini. I najobičniji alarm može biti pouzdana zaštita i omesti provalnika da odnese vrijednosti iz vašeg doma. Alarmni sistem se može umrežiti sa vašim pametnim telefonom što vam može omogućiti dodatnu sigurnost. Takođe i video nadzor je danas povoljno rješenje. Dok je nekada koštao i po nekoliko hiljada evra danas se može ugraditi za samo nekoliko stotina. Baš kao i alarm i on se može povezati sa vašim pametnim telefonom ili laptopom.

3I dok je prostor za sjedenje u dvorištu dobro skriti od radoznalih pogleda, ulazna vrata je dobro ostaviti vidljivim sa ulice. Ulazna vrata kuće skrivena iza visoke živice ili iza grmlja su idealno mjesto za provalnika. Zbog toga potrudite se da ulazna vrata u kuću, ali i prozori u prizemlju, budu jasno vidljivi sa ulice. Ako krećete na put obavezno sklonite ljestve ili bilo šta drugo što može lopovima poslužiti za penjanje u prostorije na spratu.

4Provalnici su u potrazi za napuštenim kućama i stanovima. Ako ispred vrata ostavite obuću a u stanu ostavite radio da se čuje najvjerovatnije ćete lopova odvratiti od pokušaja provale.

5Kutije od selidbe ili kutije od tek kupljenog televizora odmah bacite u kontejner za smeće i nikad ih ne ostavljajte duže na ulazu. Ovo će biti pokazatelj lopovu čemu se može nadati nakon provale a televizor od nekoliko stotina evra nije loš plijen.

6Nažalost realnost je da ma šta poduzmete može se desiti da vas neko opljačka. Najbolje osiguranje od pljačke, ali i od drugih nevolja je osiguranje.

Tagged under

Leave a Reply