6 ideja za uređenje doma u Art Deco stilu

Nije samo poznati detektiv Agate Kristi, Herkul Poaro, ljubitelj Art Deco stila. Stil visokog društva sa početka XX vijeka svoj povratak je doživio prošle i ove godine. Ponovo se cijeni vrhunska izrada, sjajni materijali i sofisticiran dizajn. Ako i vi imate želju da svoj dom, bar malo, učinite glamuroznim pokušajte da bar neke elemente Art Deco stila primjenite u svom domu. Malo boje, nekoliko dekoracija i vaš stan može da izgleda slično enterijerima iz popularne serije koja prati slavnog, belgijskog detektiva ili filma o Velikom Getcbiju.

art deco stil1

Nezaobilazan detalj svakog enterijera u Art Deco stilu je tapeciran namještaj unikatnog dizajna. Bilo da je u pitanju štof ili koža, namještaj je udoban i funkcionalan.

art deco stil2

Umjesto jednobojnih zidova u Art Deco stilu tapete su sveprisutne. Dezeni su jaki, bogati bojom i teksturom. Boja tapeta se najčešće kombinuje sa bojom sofe ili nalonjače.

Uređenje stanova u ovom stilu je moguće i sa vrlo malim izmjenama postojećeg enterijera. Primjer su zavjese, rasvjeta i unikatni taburei.

art deco stil3

Vrlo često enterijeri u Art Deco stilu su ženstveni, ovo se posebno odnosi za spavaće sobe.

art deco stil4

Jedan od osnovnih elemenata ovog stila su ogledala. Vrlo često su velikih dimenzija podijeljeni na nekoliko cjelina. Ram je zlatne ili srebrene boje. Ispred se njih su nerijetko staklene police.

art deco stil5

Kao što smo rekli Art Deco je luksuzan i glamurozan stil. Podne lampe su dekoracija koja je prisutna u svakom enterijeru uređenom u ovom stilu. Postavljena je u ugao sofe ili uz fotelju.

art deco stil6

Budite slobodni da kombinujete više detalja koji će u kombinaciji stvoriti stil sa kraja 1920.-ih ih.

Tagged under

Leave a Reply