5 stvari koje morate znati prije nego se uselite u svoj prvi stan

Osjećaj slobode koji dobijete kada napustite roditeljski dom ili kada nakon studentskog doma dobijete svoj vlastiti krov nad glavom je neprocjenjljiv. Kada uspijete sebi priuštiti svoj prvi stan znači da ste odrasli i prerasli sve dječije bolesti. Ali kada prođe početna euforija vrlo je vjerovatno da ćete se suočiti sa teškim životnim lekcijama koje do tada niste znali ni da postoje.

Ovo je pet stvari koje će vam pomoći da ne pravite neke početničke greške koje vas mogu koštati novca i živaca.

Ne kupujte stvari „koje vam mogu zatrebati“ prije nego što vidite šta će vam zaista trebati

Postoji neka skrivena želja posjedovanja, da imate sve spremno prije nego se uselite u svoj novi dom. Vjerovatno uz pomoć dobronamjernih roditelja i prijatelja vaša lista „šta trebate kupiti“ može biti krcata korisnim ali i bespotrebnim stvarima.

Naš savjet: Kupite samo ono što vam u tom trenutku zaista treba. Sasvim je sigurno da vam neće trebati dva seta tanjira ili pet jastuka a imate samo jedan krevet.

Kvalitet prije kvantiteta

Prije nego što kupite bilo koji kućanski uređaj ili komad bijele tehnike razmislite koliko bi vam trebao trajati. Jeftin mikser sigurno neće trajati kao onaj poznatog proizvođača čije se ime vezuje za kvalitet. Na početku jeste nešto skuplji ali dugoročno gledajući je jeftiniji.

Naš savjet: Ako vam budžet en dozvoljava kupovinu svih uređaja odjednom kupujte prema planu za npr. godinu dana.

Još niste sigurni koji je vaš stil

I to je ok. Nemojte se predati osjećaju a sve mora ODMAH da izgleda savršeno. Stil se gradi, nadopunjuje pa i unaprjeđuje. Ne može u svakom prostoru da se postigne isti osjećaj sa istim stilom. Možda će vam se u početku sviđati jedan stil a na kraju će čitav stan biti uređen u skroz drugačijem.

Naš svajet: Prvo kupite stilski neutralne stvari oko kojih počnite da sklapate svoju slagalicu stila.

Provjerite vidljivost svojih zavjesa

Naveče izađite ispred svog stana i pogledajte da li se vaše zavjese provide. Koliko skiravju a koliko otkrivaju. Nemojte to naučiti na teži način kao neki!

Naš savjet: Postavite zavjese i zastore. Naveče navucite zastore kako biste sačuvali svoju intimu.

Život bi bio mnogo lakši ako biste ponijeli rutinu čišćenja još iz roditeljske kuće

U današnje vrijeme kada je veliki broj odraslih razmažen jer živi još uvijek sa roditeljima koji obavljaju većinu kućanskih poslova, izuzetno je teško ponijeti rutinu čišćenja u svoj novi dom. Iz tog razloga veliki broj novih domova je: prljav, neuredan i haotičan. Izuzetno je teško prilagoditi se novoj situaciju a jedino ako imate novca i za kućnu pomoćnicu to neće biti problem.

Naš savjet: Pokušajte napraviti plan kojeg ćete se pridržavati nekoliko mjeseci. Za to vrijeme ti poslovi će vam postati uobičajeni i dio rutine.

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply